Автор
Woman.bg

Колко вреден може да е цигареният дим за непушачите?

Издишаният дим от човек, пушещ цигара, лула или пура е познат още под формата „принудително пушене”. Непушачите, изложени на това „принудително пушене” поемата същите 4000 химически съставки, както и пушачите. Повече от 60 от тези съставки са известни с това, че причиняват рак.

Всяка година, само в САЩ, „принудителното пушене” е виновно за 40 000 сърдечни болести и причинява поне 3000 случая на смърт, предизвикана от рак на белите дробове.

„Принудителното пушене” увеличава риска от сърдечносъдови болести като уврежда кръвните тела и променя нивата на холестерол в кръвта.

Учените твърдят, че непушачите, живеещи с пушачи са с 20% по-предразположени към рак на белите дробове. А при непушачите, изложени на тютюнен дим на работното си място или в социалното си обкръжение, този риск е 25% по-висок.

Някои от елементите в цигарения дим, известни с това, че причиняват рак и са канцерогенни са: формалдехид, арсен, кадмий, бензол и др.

Други съставки, намиращи се в тютюневия дим: амоняк (дразни дробовете), въглероден едноокис (затруднява дишането), метанол (отровен при вдишване), водороден цианид (спъва дишането).

Въпреки че вентилационните системи в заведенията или в дома ви, премахват видимия пушек, те не могат да премахнат частиците, които увреждат здравето. Така че не се заблуждавайте, че пускайки климатика ще премахнете вредното действие на цигарения дим.

В последните дни усилено се заговори за промени в Закона за здравето, които да разрешат отново пушенето в заведенията.

Какво мислите за облекчаването на режима за тютюнопушене на обществени места?