Автор
Woman.bg

"Обетът на кралицата" - роман за Исабел Кастилска

Романът на Кристофър Гортнър „Обетът на кралицата“ ни пренася в бурното изковаване на една нация от волята на жена, помитана от събития и предизвикала немалко от тях.


След големият успех на „Тайната на Тюдорите“ и „Признанията на Катерина Медичи“, новият исторически роман на Кристофър Гортнър разкрива една изключително интересна, но сравнително слабо позната в България кралица – Исабел І Кастилска. Авторът доказва отново, че притежава дарбата да влиза дълбоко в главата на царствените си героини и разравя спомените на кралицата Исабел за зората на живота ѝ, когато никой не вярвал, че ѝ е отредено да постигне величие. Но плановете на Бог за нея са тя да се превърне от най-обикновена пионка за изгоден брак в една от най-прочутите кралици в историята, смела владетелка, която заедно със съпруга си Фернандо прогонва маврите и обединява Испания.


Романът е съсредоточен най-вече върху детските и младежките ѝ години – бурни, противоречиви и наситени с катаклизми в Кастилия, и в личния ѝ живот. Тя застава зад Христофор Колумб като го изпраща на съдбоносното му пътуване за откриване на Новия свят и прави неочакваното откритие, че двамата с него са сродни души – винаги загледани напред, към хоризонта, водени от вярата и мечтите си, и отредени за величие. Прочута с безкомпромисната си вяра, заради големите си заслуги за разпространението на католицизма Исабел получава от папа Александър VI титлата Католическа кралица. Тя е сред най-противоречивите кралици в историята, изключителен дипломат, чието богато на събития трийсетгодишно управление издига кралската власт до непознати дотогава висоти.
Книгата се чете на един дъх, дворцовите интриги, битките, любовите и омразите са предадени по завладяващ начин. Авторът ни пренася от бляскавите дворци на Сеговия до бойните полета на Гранада, и натежалите от интриги градини на Севиля, за да ни разкрие силната воля на една жена за обединяване на нацията, която преодолява всички пречки, за да се превърне във великата Исабел І Кастилска.

За автора:

Кристъфър Гортнър е автор на изключително добре посрещнатите исторически романи у нас и по света „Признанията на Катерина Медичи“ и „Тайната на Тюдорите“. Притежава магистърска степен по литературна със специалност Ренесансови науки от Ню Колидж ъф Калифорния.

В дългите си пътувания за проучвания за книгите си е танцувал галиард в бална зала от времето на Тюдорите и е живял в испански замък. Освен това е пламенен защитник на правата на животните и въпросите, свързани с проблемите на околната среда. Наполовина испанец по произход, той живее в момента в северна Калифорния . Очаквайте от същия автор – „Хуана Лудата – последната кралица от династията Трастамара“.

Книга: Обетът на кралицата“ - роман за Исабел Кастилска
Автор: Кристъфър Гортнър
Издателство: Ентусиаст