Днес ще ви "запознаем" с двете най-скъпи шапки в света.

Трябва да признаем, че те имат доста странен дизайн, но цената им е повече от впечатляваща.

Нека ги разгледаме заедно:

Шапката на любовта

Четете още: Бихте ли носили: Космата шапка?

Френският дизайнер Louis Mariette, който се занимава с изработката на поръчкови шапки за световни знаменитости, създава шапка, която е оценена на 2.7 милиона долара. Най-скъпата шапка в света, получила името Chapeau d’Amour (шапка на любовта), е изработена от платина и е инкрустирана с диаманти.

За формата на шапката, дизайнерът е бил вдъхновен от бръшляна и камбанките, по тази причина, шапката има причудливите извити "стебла". За голямо съжаление на всички колекционери, шапката не е предназначена за продажба.

Шапка с опали

Четете още: На коя й отива повече: Николета или Андреа?

Малко хора имат възможността да видят този шедьовър, създаден от австралийската дизайнерка Ann-Maree Willett в съавторство с бижутерите Vicki и Peter Drackett. Наречена Deep Blue Sea, шапката е украсена с ярки паунови пера и 28 опала, общо 1 486.34 карата.

Не е тайна, че цялото великолепие на природата е уловено именно в благородния опал: огън и мълнии, меките вълни на далечното море и всички цветове на дъгата.

Ann-Maree Willett използва за шедьовъра си опали с различни цветове и отенъци - от ярко сини, огнени до меко бели. Има и такива разновидности на минерала като "огнен опал", "мълния-опал", "паунов опал", "арлекин" и много други.

Опалите са ръчно резбовани от Daniela L’Abbate и Christine Rousse, след това са обработени с разтвор на чисто сребро и 18-каратово злато от бижутера Gerd Gerold Schulz.

По предварителни оценки, това произведение на изкуството струва между 150 и 200 хиляди долара, което го поставя сред най-скъпите продавани някога на аукцион.