Автор
Woman.bg

Гигантомания в действие: Топ 10 на огромните произведения на изкуството

Днес сме ви приготвили 10 изключително нестандартни произведения на изкуството.

Всички те са с доста внушителни размери, за изработването им са били нужни много материали и са поставени на всевъзможни интересни места.

Нека ги разгледаме заедно:

Complex Pile – огромно надуваемо ако в Хонконг

От хонконгския музей M+ са на мнение, че съвременното изкуство трябва да бъде по-близо до хората. Именно заради това служителите на музея решили да създадат експозиция под открито небе в един от парковете на града. В рамките на изложбата бил представен и доста нестандартен експонат - огромно надуваемо ако, дело на скулптора Пол Маккартни.

Гигантско пате

Холандецът Флорентин Хофман е известен по целия свят със своите гигантски скулптури, които непрекъснато променят локацията си. Един от най-известните му проекти е това пате, което се е появявало в различни пристанища по света. Тази година то акостира в Сидни и Хонконг.

Огромна пластмасова бутилка

През тази година норвежката компания Ringnes, която произвежда разхладителни безалкохолни напитки, стана спонсор на необичаен арт-проект с екологична цел.

Фирмата спонсорира създаването на огромна плаваща конструкция, оформена като една от бутилките на напитка, която предлага. Тя беше пусната да плава свободно, за да може с нейна помощ да бъдат изучени измененията при океанските течения.

Гигантски сладолед

Аржентинката Лусиана Рондолини реши да осъществи мечтата на всяко дете, създавайки гигантски сладолед. Тя представи в музей в Буенос Айрес инсталация, която в действителност представляваше огромен сладолед, който постепенно се разтопи пред очите на посетителите на изложбата.

RedBall Project – огромната пътуваща червена топка

От няколко години насам Курт Першке работи по RedBall Project, в рамките на който той поставя огромна червена топка в различни ситуации във всевъзможни градове по света.

Огромен розов заек

В Италия, на склона на планина недалеч от село Артесина, от 2005 г насам е поставен 60-метров розов заек. Той е дело на арт-групата Желатин. Необичайната скулптора вече се е превърнала в един от символите на региона.

Planet – гигантско бебе в Сингапур



Британският художник и скулптор Марк Куин решил да прослави по цял свят своя малък син. Той създал внушителна инсталация, която всъщност представя малкото му дете, когато то било на 7 месеца. Скулптурата се нарича Planet и е с дължина 10 метра и тежи 7 тона.

Bad Dog – гигантско пишкащо куче



Неотдавна музеят за съвременно изкуство в окръг Ориндж в Калифорния беше украсен със скулптура на пишкащо куче. Тя е дело на Ричард Джаксън.

Разгневеният Зидан



Безспорно Зинидин Зидан е велик футболист. В паметта на хората, обаче той като че ли остана с удара с глава, който нанесе на Марко Матераци по време на финала на Световното по футбол през 2006 г. Именно този епизод от кариерата на футболиста е запечатала Адел Абдесмед със своята инсталация, разположена в Париж.

Forever Marilyn

Forever Marilyn e един от най-впечатляващите паметници на великата актриса. Той е създаден от Сюард Джонсън и представлява реконструкция на кадър от филма с участие на Мерилин "Проклетите седем години". По време на снимките на лентата потокът въздух от вентилационната решетка на метрото вдига бялата плисирана пола на роклята на главната героиня и превръща Мерилин Монро в секс символ на нейната епоха.

Четете още: Писмо на Мерилин Монро