Автор
Woman.bg

Майка върна бебето си към живот с прегръдки и милване

Кейт Ог, майка на две близначета от Австралия, не могла да повярва, че след 3 часово раждане едното от бебетата ѝ не могло да оцелее.

Сестричката на мъничкия Джейми оживяла и била в добро здравословно състояние, но момченцето не могло да се върне към живота след борбата на лекарите.

Кейт и съпругът ѝ Дейвид не успели да се примирят с трагичния край за детето им и пожелали да оставят телцето им при тях, за да могат да се сбогуват.

В продължение на 2 часа те милвали безжизненото телце на Джейми, който бил поставен на топло до тялото на майка си.

Съкрушените родители не спирали да говорят на бебето, да му разказват за мъничката му сестричка, за това колко дълго са го чакали да се роди и как биха направили всичко, за да го върнат към живота.

Чудото се случило, когато след близо два трогателни и тежки часа бебето изхриптяло и направило опит да поеме въздух.

Четете още: Вълнуващо изживяване: Раждане във вода

Първоначално лекарите помислили, че това е остатъчен рефлекс, но след мъничко детето отново вдишало и отново, и отново. Джейми започнал да диша. След известно време той отворил очички и направил няколко опита да раздвижи телцето си.

Целият персонал в акушерската болница в Сидни разбрал за магията, случваща се в една от родилните зали и заснели семейството.

Оттогава смелата майка участва в множество предавания, в които разказва историята на своите близначета и говори за това колко важно е бебетата да бъдат оставяни при майките след раждане, за да се осъществи природната връзка между тях, позната на науката като метод на „Kangaroo Care“ (“Кенгурова грижа”).

Четете още: Не ги слушайте!

В България все още не е общоприета практика и може би се приема с недоверие или дори като прищявка, но контактът “кожа до кожа” на бебето с майката е неделима и важна част от раждането почти навсякъде по света.

Когато бебето бъде поставено върху голия корем или гърдите на майката, веднага след като се появи на бял свят, ползите и за двамата са не само чисто емоционални. Контактът с кожата на майката позволява бебето да бъде “колонизирано” с познати на него бактерии и микроорганизми след раждането, вместо с тези на болничната среда. Имунната система на новороденото до този момент е почти недокосната и беззащитна.

Представете си, с един малко технически пример, че при появата си на бял свят тя е като един напълно нов и непокътнант хард диск на компютър. И вие трябва да осигурите “оригиналната” оперативна система, за да започне всичко да функционира по най-добър начин. Същото сравнение може да се използва и за храносмилателната система на бебето, там “стартът” се подава от майчината коластра, която то може да получи веднага след раждането, благодарение и на контакта кожа до кожа.

Бихте ли се доверили в този толкова деликатен момент на заместители, “пиратски” копия или други незнайни вируси, или бихте предпочели “оригиналът”? Кожа до кожа.

Много малко са състоянията, които не позволяват да бъде изпълнена тази толкова проста и естествена практика, с доказано благоприятно въздействие и за майката и за бебето. Тя е възможна дори при цезарово сечение или преждевременно раждане. При близнаци, тризнаци и многознаци. И дори с таткото! Не само това – прави се всичко възможно контактът “кожа до кожа” и ползите от него да добият все повече популярност и са рутинна практика. Поне в чужбина…

„Бебетата обичат прегръдки“ - плакат на “Brigham and Women’s Hospital” към медицинския институт на Харвард

Източник на част от материала са прекрасните колеги от Zabliznacite.wordpress.com.