Ако искате да отидете до една от последните девствени територии на планетата, няма по-добро място от Пантанал - обширна област в сърцето на Южна Америка в пределите на цели три държави- Бразилия, Боливия и Парагвай, в която се намират над хиляда малки и големи езера, множество реки, притоци на Рио Парагвай, тресавища и гори.

Този невероятен, от екологична гледна точка, ареал е населяван от представители на огромен брой животински видове от ягуара до гигантската видра, през анакондите до огромен брой водни птици.

По голямата част от Пантанал е разположена по поречието на Рио Парагвай и притоците му. Теренът в тази част е равнинен с изящно виещи се реки.

По-ниските участъци представляват постоянни или временни езера и водохранилища, някои от които са покрити с най- удивителните водни растителни видове в света. Най-високите зони съдържат мочурливи савани с разпръснати шубраци и гори.

През цялата година средните температури в региона са високи -от 27 до 32 градуса по Целзий.През ноември започва дъждовният сезон, когато почти ежедневно падат поройни дъждове. Нивото на реките и езерата се покачва и понякога надхвърля шест метра. Тогава пейзажът на Пантанал наподобява на гигантско езеро, в което са разпилени като безброй мъниста островите суша, незалети от водата.

Картината коренно се променя през юли, когато започва сухият сезон. Тогава водите се оттеглят и остават само малки езерца и блата - някои, от които пресъхват. Подобно на островите суша през дъждовния период, сега езерцата са пръснати като безброй мъниста насред равнината, пресичана от многобройните реки, притоци на Рио Парагвай.

Знаете ли че:

Капабирата, която тежи повече от 70 килограма, е най-големият гризач на планетата. Името й означава "господарят на тревите" на езика на индианците Гуарани в Парагвай.

Дивото зове

Пантанал представлява мозайка от наводнени ливади и савани, тропични галерийни гори( коридори вечнозелени гори в долините на реките) и сухи гори. Еко регионът е дом на повече от 400 вида растения, над повече от 500 вида пеперуди, 400 вида риби, 30 вида жаби, 8 вида влечуги, 650 вида птици и 75 вида бозайници. Най -честият гост, кацнал на клоните на дърветата, е хиацинтовият ара. В района живеят и се размножават многочислените популации на розовата лопатарка. Около 86 вида птици периодично мигрират до Пантанал от Арктика и Патагония. В реките живее гигантската видра, кайманите и рибите пираня.

Повод за размисъл

В момента Пантанал е в добро състояния, макар че са налице няколко заплахи за екологичното равновесие, като употребата на пестициди за земеделски нужди и добива на злато, при който във водата се изхвърля живак. Бракониерството застрашава популациите на ягуарите и кайманите, а най-голямата заплаха си остават плановете за модификация на Рио Уругвай и река Парана.

Източник: idi.bg