Еуфорията от радостната вест, че работещата майка очаква бебе, често се помрачава от проблема как да съобщи на своя работодател за предстоящия отпуск по майчинство.

Естествено, това зависи най-вече от местоработата и отношенията с ръководството.

Някои жени могат да обявят новината още от първия ден, разчитайки на разбирането и подкрепата на колегите си. Но при други радостта от предстоящото майчинство може да бъде помрачена от притеснения за реакцията на работното им място.

Според Кодекса на труда не е лесно да се уволни бременна жена, но въпреки това все по-често се срещат случаи, когато жените просто са принудени да напуснат поради влошаване на отношението към тях.

Стресирани от дочути разкази за неочаквано уволнение и тормоз на работното място, много бъдещи майки предпочитат да мълчат до последно, пише bg-mamma.com. А точно това мълчание става причина за озлобението на ръководството и то с известно основание – не е лесно да се измислят варианти за промени или за преразпределение на работата между другите сътрудници за толкова кратко време.

Затова е важно да осъзнаете, че не е във ваш интерес да мълчите (с риск да последват сериозни проблеми), вместо да уведомите навреме работодателя си и заедно да обсъдите въпроса така, че и двете страни да останат удовлетворени.

Каква е тайната на успешния разговор

Първо, старателно обмислете какво ще кажете. Най-добре е да започнете разговора с това, че бременността не е критично състояние или някакъв недъг, който да ви попречи да изпълнявате служебните си задължения.

Вземете лист хартия и запишете всички въпроси, които се каните да обсъдите заедно:

Работното време, натоварването и евентуалната промяна в длъжността;
Кога планирате да излезете в отпуск по майчинство – термина и датата на излизане в болнични преди него;
Кога мислите да се върнете на работа;
Обсъдете евентуалното възникване на извънредни обстоятелства (болест на детето, невъзможност да бъде настанено навреме в детско заведение и др.), които могат да възпрепятстват завръщането ви и начините на тяхното разрешаване (работа от дома, с намалено работно време и др.);
Вариантите за заместването ви в този период или преразпределението на задълженията ви между останалите сътрудници.

Какви са правата на бременната жена

Съгласно чл. 333, ал. 5 от КТ, бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 (при закриване на предприятието), т. 7 (при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност), т. 8 (когато заеманата от нея длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност) и т. 12 (при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор), както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 (дисциплинарно). В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на Инспекцията по труда.

В глава ХV “Специална закрила на някои категории работници и служители”, раздел II “Специална закрила на жените” на Кодекса на труда (КТ) е регламентирана защитата на жените и особено на бременните и кърмачките.

В чл. 307, ал. 1 от КТ е посочено, че работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение инвитро да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.
Съгласно чл. 308 от КТ, работодател, при когото работят 20 и повече жени, е длъжен да обзаведе стаи за лична хигиена на жените и стаи за почивка на бременните, както и на работничките и служителките в напреднал етап на лечение инвитро по ред, установен от министъра на здравеопазването.
В чл. 309 от КТ е регламентирано трудоустрояването на бременни жени и такива в напреднал етап на лечение инвитро. Според ал. 1 на чл. 309 от КТ, когато бременна жена или кърмачка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение инвитро изпълнява неподходяща за състоянието ù работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време, с оглед премахване на риска за безопасността и здравето на бременната или кърмачката.
Съгласно чл. 310 от КТ, работодателят не може да командирова бременна жена, работничка и служителка в напреднал етап на лечение инвитро и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.
С чл. 313а от КТ се създава задължение за уведомяване. Съгласно ал. 1, бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 от КТ след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи. При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя (ал. 2). Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2 (ал. 3).
Съгласно разпоредбата на чл. 157, ал. 2 от КТ работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение инвитро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177 от КТ. За да ползва това право, работничката/служителката следва да е уведомила работодателя за факта на бременността (чл. 313а от КТ).
В трудовото законодателство съществува абсолютна забрана за полагане на нощен и извънреден труд от бременни работнички и служителки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение инвитро - закрилата обхваща периода от установяване на бременността от здравните органи до началото на отпуска за бременност и раждане или до прекъсване на бременността - чл.140, ал.4, т.2 и чл. 147, ал. 1, т. 2 от КТ.