Дори да разполагате с модерна кухня или вила, практичните джобчета в рустикален стил могат да бъдат интересен акцент от интериора, на който всеки гост ще обърне внимание.

Освен това са практични и биха ви свършили чудесна работа по отношение на организацията и подредбата в кухнята.

Можете да съчетаете разцветките на плата и обшивката с тези на стаята или да ги ползвате, за да внедрите ярки краски в неутралната кухня.

От какво имате нужда, за да ги изработите:

- дървена дъска (може и всякаква друга дървесина, както и шперплат). Дъската е удобна, защото можете да я закачате на стената, а и изглежда по-ефектно.

- тапицерски телбод или мини пирончета, с които да прихванете плата и да го закрепите в дъската с чук

- моментно лепило

- кухненски кърпи

- обшивка зиг-заг

- ножица

Не е нужно дървената плоскост, която сте избрали да е много дебела, но не трябва да е твърде тънка, тъй като няма да можете да забиете пироните или пък да прихванете металните телчета за нея.

Обработете дъската с шкурка, за да премахнете треските и избършете с влажна кърпа. След това можете да нанесете оцветител или боя, а можете да я оставите и така.

Срежете кухненската кърпа според размерите на дъската. Позиционирайте я върху тъканта и срежете с ножичка по периферия, с малко толеранс.

Обърнете парчето тъкан с лицевата страна надолу и поставете края на тъканта на 6 милиметра или повече навътре върху дъската в долния край, за да оформите дъното на джобчето.

Когато оформите долната част, прегънете страничните части на парчето тъкан и захванете с пирончета или метални телчета по цялата дължина на дъската. Добре е да захванете тъканта по-навътре върху дъската, на поне сантиметър, за да е джобчето по-стабилно, ако слагате вътре повече вещи. Ако горната част не е оформена, прегънете и зашийте.

Скрийте пироните или металните телчета по протежение на тъканта с обшивка зиг-заг. Захванете върху тъканта с малко лепило, притиснете добре обшивката за няколко секунди, за да се захване добре и продължете да оформяте по периферия.

Окачете така оформените джобчета върху стената, най-добре върху винтидж метални куки – закачалки, като може да проврете през дупката в горната част на дъската парче канап. Сложете в джобчето вилици, лъжици и ножове, или кухненски вещи по Ваше желание.