Съвременният начин на живот поставя децата в условия на нездравословно хранене, нещо на което се противопоставят все повече и повече родители, опитвайки се да възпитават децата си на по-добри навици.

Усилията им най-често се компрометират обаче от средата и от влиянието на другите деца в градината или в училище. Да противодействат на комерсиалните детски изкушения и да покажат на детето си света по-устойчив не е лека задача.

Става ясно, че е нужен не само индивидуален подход към собственото дете у дома, но и много по-широко популяризиране на детското здравословно хранене и най-важното – практика и личен пример, които да въздействат на детската среда като цяло.

Стъпка в тази насока прави Сдружение Устойчиво Общество, което наскоро организира успешно детските кулинарни рабитилници "Сготви си здраве" по време на "Фудтех" на Пловдивския панаир, а сега предстои ново вкусно и забавно предизвикателство.

Кулинарна работилница за деца над 3 години с вход свободен ще се проведе в София на 27 април в градинката пред Народен театър "Иван Вазов" по време на изложението "Зелени дни".

Децата ще се учат да приготвят сами храната си като идеята е с практика, а не с беседи, те сами да достигнат до ползите от здравословното хранене и да се подпомогне подходът на родителите за възпитаването на добри навици.

Темата на събитието е "Домашната храна за училище - вкусна кутийка с емоции за споделяне", а задачата ще бъде децата да си приготвят свеж и здравословен сандвич от биопродукти.

Паралелно с готвенето участниците ще могат да донесат от вкъщи пластмасова кутия, която да украсят и претворят в кутия за училищен обяд. Водещ ще бъде Ваня Иванова от Vanilla Kitchen. (Ванилка е наша голяяяяма любимка - припомни си интервюто с нея, а също така разгледай блога ѝ).

Програмата включва още едно нестандартно събитие, насърчаващо децата и родителите към здравословното хранене. От 11 часа на същото място ще се проведе специално състезание за изяждане на най-необичайният плод или зеленчук, донесен от вкъщи, като идеята е да се демонстрира и да се мотивират родителите да предлагат на децата си пресни плодове и зеленчуци навън без притеснения, че такова хранене е неудобно или нехигиенично. Трите най- атрактивни участия ще получат награди - чанти, пълни с български биопродукти за деца.

Събитието се осъществява с партньорската подкрепа на Фондация "Кредо Бонум", "Българо–Американската Кредитна Банка" и "Гимел Органик".