Цветният каньон – това е клисура, разположена в Синайските планини, на 150 км от Шарм Ел Шейх, близо до градчето Нувейба.

Дължината му е към 5 км, височината - 25-30 м, ширина - от 2 до 10 м, но всички тези цифри не могат да представят цялата завладяваща красота на тези места. Определено може да се каже, че тук Природата се е старала с всичка сила.



Но как вятърът е успял да сътвори такива неща? Голяма част от туристите са на мнение, че виещият се каньон прилича на руслата на пресъхнали преди хилядолетия реки...

В първия момент посетителите имат чувството, че няма да могат да се промъкнат между скалите, но те гостоприемно допускат най-любознателните в своя загадъчен свят, пълен с приключения и тайни.



Тясната и доста дълбока (до стотици метри) клисура, поразява с неочакваната игра на цветове и форми. Цветният каньон е наистина един шедьовър на природата.

Скалите от пясъчник в това място имат всевъзможна цветова палитра: бяло, жълто, ярко червено и даце виолетово, с нежно приглушени или ярки светещи отенъци.



Много легенди за цветния каньон са всързани с царицата на Египет Клеопатра. Има даже нейни „следи” и „кресло”, в който тя е обичала да си почива. Когато човек попадне в такива приказни места, може да повярва в какво ли не...

Правдоподобна изглежда даже историята за „запечаталият” се между скалните слоеве на пясъчника динозавър - потвърждение на това с очите си виждат милиони туристи, които спещно си правят снимки с това „каменно” доказателство.



Този каньон има и свои „очи”. Ако се вгледа човек в каменния рисунък, може да види нещо, приличащо на симетрично разположени на скалите очни цепки, и то - ясно изразени синьо-зелени зеници. Говори се, че ако човек се докосне до тях и си пожелае нещо, успехът му е сигурен. Остава само проблемът да се пропълзи на двуметровата височина...

В Цветния каньон никой не се чувства уморен, а усещането че е бил на неземно, изпълнено с вълшебства място, се помни цял живот...