Бенките могат да бъдат едно неудобство заради непрекъснатото триене от дрехи и бижута. Те могат да бъдат и причина за сериозни здравословни проблеми. Много кожни тумори и най-вече меланома, могат да се развият върху съществуващи бенки.

Ако опасните бенки се открият и диагностицират рано, те могат да бъдат окончателно отстранени оперативно. Вие може да пожелаете отстраняване и на обикновени бенки, особено тези които се търкат от дрехите или пречат при бръснене. Изпъкналите бенки също могат да се отстранят за подобряване на външния ви вид.

След като прегледа бенките ви, лекарят ще установи какъв метод за отстраняването им е най-подходящ. Ако има съмнения, че са предракови, може да назначи биопсия и хистологично изследване. Има два основни метода за премахване на бенки – плоско отстраняване или изрязване.

При плоското отстраняване се премахва изпъкналата част на бенката до повърхността на кожата. Тази техника се използва, когато бенките не крият опасност за здравето, а се възпаляват от дрехи, бижута или резки движения на тялото. В редки случаи бенката израства отново, заради неотстранени невусни клетки при премахването. Възможно е и на мястото на отстранения невус да остане тъмно петно. Цялата процедура отнема около 20 минути.

Непосредствено след процедурата, трябва да избягвате мокренето на третираната област. На мястото на премахнатата бенка се образува коричка, която пада до 1-2 седмици.

Зачервяването отстрани изчезва за около 3-4 седмици, а белезите избледняват след време. За да се избегне хиперпигментация, мястото се маже с фотозащитен крем.

Има и други техники за премахване на бенки:


Криотерапия - метод, при който бенките се премахват чрез замразяване с течен азот. В някои случаи може да се получи белег, като резултат от третирането.

Електрокоагулация -процедура, при която се използва диатермичен ток със специална апаратура, при която има активен електрод във вид на игла, електронож, кюрета и др. Така бенката се изгаря, като се засягат само повърхностните слоеве на кожата и много рядко може да се получат белези.

Лазерно премахване – за премахване на бенки, както и на други доброкачествени кожни образувания се използват аблативни лазери. Процедурата е подобна на електрокоагулацията, като чрез лазера се осигурява още по-голяма прецизност на обработката и се минимизира риска от странични реакции.