Всяка жена допуска различни пропуски при планирането на сватбата си, но има няколко грешки, които се срещат най-често.

Ще ви посъветваме какво да правите, ако изпаднете в една от следните типични ситуации:

1. Отложили сте съставянето на списъка на гостите за „по-късно“

Проблем: Той ви е поискал ръката! Толкова сте щастливи, че се втурвате веднага да наемете помещение и да намерите цветари, декоратори и красиви покани.

Решението: На пръв поглед ще ви се стори, че списъкът на гостите не е особено важен. Но този не дотам интересен елемент от планирането на сватбата може да доведе до кавги, скандали и други неприятности.

Първо правило на младоженците – не се захващайте с никакви приготовления, докато не уточните поне приблизително списъка на гостите. Защо ли? Представете си например, че сте наели уютен ресторант с 80 места, а свекървата ви кани неочаквано още 200 души. Впрочем преди да съставите списъка на гостите, трябва непременно да уточните с годеника си каква ще е атмосферата на сватбата ви. Дали тържеството ще е интимно, в тесен кръг от роднини и приятели или ще е голяма сватба, която ще стане събитието на сезона за над 300 души. Тази предварителна уговорка ще ви помогне по-късно да кажете твърдо „да“ или „не“ при обсъждането на поредното допълнение към списъка.

2. Опити за отслабване с два размера преди сватбата

Проблем: Намерили сте булчинската рокля на мечтите си. Тя едвам се закопчава на талията, спира ви дъха и ви пречи да си вдигнете ръцете. Но вие имате прост план – ще купите тази рокля, а после ще направите необходимото, за да се съберете в нея.

Решението: Разбира се можете да си наложите режим с правилно хранене и да прекарвате ежедневно по 3 часа във фитнеса... или дори да спортувате до пълно изтощение и да пропускате вечерята. Но строгата диета и засилената самодисциплина могат да доведат до катастрофални последици – а тоест роклята така или иначе да не ви стане. Вместо да се притеснявате от излишните си килограми, намерете си рокля с подходящ размер. Ако решите да поработите над себе си преди сватбата, това е чудесно. Но си поставяйте реални цели – да вкарате мускулите в тонус и да стегнете малко фигурата, а не да свалите ударно десет-двадесет килограма. Ако в някакъв момент се почувствате недоволни от външния си вид, напомнете си, че ще се омъжвате за човека, който ви харесва именно такава.


3. Самостоятелни идеи за всичко

Проблем: Едно от любимите женски занимания е слушането на приятни истории за това как някаква двойка е организирала самостоятелно неповторимата си сватба. При това обаче трябва да имате предвид, че тези разкази могат да бъдат силно преувеличени, а след време да се допълнят и с абсолютно измислени детайли и подробности.

Но вие сте уверени в успеха си и сте изчели вече огромно количество списания, каталози и статии. Смятате, че можете самостоятелно да планирате бюджета за сватбата, да измислите дизайна на поканите, да декорирате помещението за тържеството и с двете си ръже да вържете 200 миниатюрни фльонги. Това ще ви се струва забавно и интересно само до момента, в който наистина се заемете с осъществяването на плана си.

Решението: Изберете си две или три задачи, които да ви допаднат дотолкова, че да посветите на тях цялото си време. А за другите по-скучни неща потърсете готови варианти. Това ще ви спести часовете, през които ще обмисляте уникалните подробности, отличаващи сватбата ви от всички други.

4. Нека мама се погрижи за всичко

Проблем: Не можете да се оправите с всички проблеми на организацията, но можете да прехвърлите всичко на майка си. Тя ще избере ресторант, ще се свърже с фирма за наем на лимузини, ще проведе преговори на високо равнище с бъдещите си роднини и дори ще ви избере булчински букет. При това ще провери поне три пъти дали всичко върви по план. Разбира се майка ви може да се справи с това. Но как ще се чувства в деня на сватбата ви?

Решението: Независимо от това доколко се притеснявате за организацията, проверките могат да бъдат поверени на всеки един компетентен възрастен човек. Преди да връчите на майка си своя мега-списък със задачи, помислете как да разпределите труда между повече хора (могат да бъдат братя, сестри, братовчеди и т.н.). Те ще се радват да ви помогнат. Ако ви е страх да не изгубите контрол над ситуацията, просто съставете списък с всичките ви изисквания и отговорните за задачите хора. По-късно можете да питате всеки от ангажираните как вървят нещата.

Друг вариант е да наемете професионален координатор за последната седмица преди сватбата. Той точно затова се нарича „професионален“, защото може да събере подробна информация за всичко за минимално време. Тази допълнителна работна ръка ще помага на вас (и на майка ви) за всеки един детайл от планирането.


5. Подценени разходи

Проблем: Заедно с половинката си сте изчислявали дълго разходите и в крайна сметка сте получили крайна сума, която да инвестирате в тържеството. Направили сте всички необходими проучвания и сте прегледали всички варианти. Но започне ли реализацията, става ясно, че бюджетът ви е недостатъчен!

Решението: Ако сте занижили някои цифри в графата „разходи“, не се отчайвайте. Пробвайте да намерите заедно с половинката си конструктивно решение. Може би ще трябва да се откажете от безумно скъпите рози, с които смятате да декорирате ресторанта. А младоженецът от своя страна да забрави мечтите си за елитно отлежало вино на празничната трапеза. С други думи – подчертайте онези детайли, за които за нищо на света няма да пестите пари, и редактирайте онези, които допускат корекции на цената.

Съставете заедно с младоженеца кратка обща схема на преразходите си. Може да ви се наложи да вземете заем от приятел или от банка. За да не стане това по-късно повод за кавги, обсъдете схемата на погасяване на дълга във възможно най-кратък срок.