Как да говориш с жираф лице в лице? Надничаш през прозореца от най-горния етаж на къщата, разбира се.

Точно това правят собствениците на имението – хотел Giraffe Manor в Кения, за който ни разказват от wonders.bg. И вие може да опитате, ако прекарате няколко нощи в една от 6-те стаи на старото имение, превърнато в хотел.

Обитателите на тази уникална туристическа атракция са семейство Кар-Хартли заедно с осем жирафа Ротшилд – едни от най-редките видове на планетата. Имението е построено в английски стил през колониалната епоха и е част от 140-акровите площи в подножието на връх Килиманджаро, Кения.

Майкъл Кар-Хартли е израснал близо до къщата в Найроби, но още като дете е мечтал някой ден да притежава това имение. След като с Таня Кар-Хартли стават семейство, те купуват Giraffe Manor. Тъй като членовете от семейството на Майкъл са били природозащитници в продължение на няколко поколения, Таня и Майкъл нямат нищо против да се грижат за застрашените жирафи. В действителност те не само се грижат за тях, но ги обичат като част от семейството.

Таня казва, че жирафите от този вид са много специални за тях. Има само няколкостотин жирафа от вида Ротшилд, останали в дивата природа, и осем от тях живеят около Giraffe Manor. Отглеждането на жирафите е започнало в имението през 1974 година, когато то е било собственост на внука на шотландския граф и американската му съпруга. Двойката е отговорна за преместването на два жирафа в имота през 1974 година, а третото и четвъртото поколение продължават да живеят там и до днес. Много от жирафите, които са били отгледани в този имот, са пуснати сред дивата природа.

Височината на тези бозайници достига над 16 метра, а продължителността им на живот е около 30 години. Но жирафите не са единствените животни, които може да видите тук. Има екзотични птици, голямо семейство от африкански глигани и други интересни видове. Гостите, които отсядат в имението, обикновено са привлечени от жирафите, които пристигат по време на закуска и могат да бъдат нахранени през прозорците на втория етаж.

Собствениците и случайните посетители на имението познават и обичат всичките осем жирафа, които живеят там.

Таня споделя, че гостите се запознават с животните по време на престоя си. Тя казва, че 16-годишният Лин е лидер на стадото и е много упорит, а 18-годишната Арлийн е най-малка на ръст и бързо се привързва към жените. „Тя много обича хората, застава под терасата и позволява на гостите да я прегърнат”, казва Таня. „Арлийн често върви след нас и обича да я галят и докосват.” През 2007-ма година Арлийн ражда жирафче на име Барни. Като майка и син те са доста близки един с друг. Интересно е да се отбележи, че Барни има характер на типичен тийнейджър – в един момент той е малко сладко момче, а в следващия напълно променя поведението си.

Мама Арлийн и синът ѝ Барни

Стадото от Giraffe Manor всяка сутрин идва до къщата точно в 9 часа, когато закуската се сервира. Жирафите провират дългите си шии през прозорците, надявайки се да получат някои от вкусотиите, сервирани на масите. Собствениците подготвят специално за тях голямо количество гранули, които всъщност са предназначени за състезателни коне, а гостите могат да ги нахранят направо от ръката си.

Giraffe Manor звучи като едно приказно място за почивка. Ако сте любители на животните и обичате да пътувате до екзотични дестинации, сложете Кения в списъка си с местата, които трябва да посетите.

А ето и малко снимки от почивното имение Giraffe Manor.