"Часът на Земята" привлича все повече последователи, заяви музикантът Калин Вельов, който е посланик на събитието, пред БГНЕС преди брифинга на международната природозащитна организация WWF по повод петото поредно издание на глобалната инициатива.

То ще се проведе в събота, на 23 март, когато изключваме светлините между 20.30 и 21.30 ч. – то ще бъде като една мексиканска вълна по света в около 250 страни, стотици милиони хора ще се включат в това събитие. "Този символичен акт е директно свързан с бъдещето на нашата планета и е породен от климатичните промени. Последните години подкрепям събитието принципно, мисля, че е крайно време хората да се събудим и да започнем да се грижим за природата, защото не сме единствените същества на земята", казва Вельов.

"Повечето от нас са и родители, което означава, че след себе си трябва да оставим нещо стойностно, а не гробница от отпадъци, унищожени гори, замърсени гори и измрели преждевременно животни",
каза той.

"Светът започна да се събужда за нашата идея, макар че бедните страни първо мислят за прехраната си, а след това за всичко останало. Трябва да започнем да мислим и действаме като започнем първо от самите нас, да използваме по-малко найлонови торбички, да пазим чистотата на водата, защото има истина в тезата, че в един момент тя ще стане по-скъпа и от златото. Имаше протести срещу наредбата на "синята зона", но след въвеждането й в София има вече по-малко коли в центъра, което е очевидно за мен. Хората могат да свикнат да използват по-малко автомобилите си, но за тези неща не трябва да мислим само ние, а и институциите, общините и държавата", е неговото мнение.

В програмата на събитието тази година няма генерално нови неща, по-важното е, че идеята се разраства, добива популярност, все повече градове се присъединяват, с повече съпричастие от хората.



Сред посланиците в "Часът на Земята" са освен Калин Вельов и финансистът Мартин Заимов, Вера Петканчин и др. Отправихме предизвикателството към българите да се подпишат в подписката, която планираме да е подкрепена от около 80 000 души, заяви Вера Петканчин от Коалиция "За земята" . Искаме да организираме най-масовото изкачване на връх Тодорка, за да привлечем вниманието към опазване на природата на Пирин, призна тя. Призоваваме за законност и стратегическо развитие на тази планина, тъй като там бяха погазени всякакви норми при изграждане на пистите, добави Петканчин.



Тази година в "Часът на Земята" ще се включат рекорден брой участници от 102 селища и градове на България. Програмата е разнообразна, в част от тях ще има и факелни шествия, редица знакови обществени сгради ще притъмнеят солидарно на идеята в определения час, ще има в София и спектакъл от светлини, с артисти и музиканти пред Народния театър.