Масажът е сред най-старите методи за постигане на физически и емоционален комфорт.

Той включва различни комбинации от движения с ръце, които въздействат върху мускулите и цялостното състояние на тялото.

Лечебният масаж помага и при облекчаването на болките във врата и гърба, но е важно преди това пациентът да бъде диагностициран от лекар, защото някои от причините за такива болки изискват първоначално лекарствено или друго специфично лечение, пише health.bg

Повечето болки се предизвикват от обикновени неща - неправилна поза при работа на бюро или грешни движения при физически усилия, обездвижване, съчетано с повишаване на теглото, спане на неподходящи повърхности (прекалено меки или прекалено твърди дюшеци и матраци) и т.н.

Когато първоначалните сигнали от организма се пренебрегнат, болката става хронична, човек започва да се щади и да се обездвижва още повече и порочният кръг се затваря.

Видът на масажа зависи от конкретния човек, но и класически масаж, и рефлексотерапия могат да помогнат.

Честотата на масажите зависат от състоянието и се правят веднъж или два пъти седмично (за поддържане), а един курс на лечебни масажи се състои от 10-15 последователни процедури.

Ефектът от масажа се подобрява значително, ако е съчетан с етерични масла. Това е особено важно при масажи за преодоляване на болка.