Не само външния ни вид може да ни издаде, че сме насъбрали повече стрес в себе си. Според учени човешкият дъх може да бъде анализиран и това също да покаже нивото на стрес.

Изследователите установили шест показателя на дъха, които могат да бъдат анализирани за признаци на стрес, откривайки пътя за просто и неинвазивно диагностициране на състоянието.

За целите на изследването на университета в Лафбъро и Императорския колеж в Лондон били взети проби от дъха на 22 млади участници, някои от които били в спокойно, а други в стресово състояние. Две съставки в дъха се увеличавали след стресово преживяване. Други четири съставки намалявали с появата на стрес, което може да се дължи на промени в дишането.

Изследователите съобщиха, че са необходими по-големи изследвания, за да се потвърдят резултатите. Изследването на дъха се превърна в привлекателен за лекарите метод за диагностициране и неотдавна учените откриха биомаркери в дъха, свързани с туберкулозата, различни видове рак, белодробно заболяване и астма.

Все още обаче не е ясно как по най-добрия начин да се изключват външни фактори като диета, околна среда и упражнения, които могат да се отразят на дъха на човека.