Недоспиването води до повишаване на апетита, а оттам - и до напълняване, сочат резултатите от изследване на американски учени от Колорадо.

Резултатите от изследването сочат, че вследствие системно недоспиване човек наддава на тегло с около 1 кг. Причината за това е малкото сън изостря апетита, тъй като организмът се нуждае от допълнително енергия.

"Това, че отвреме-навреме си недоспиването, не води автоматически до напълняване. Обаче ако системно спите под 5 часа, апетитът ви се изостря и вие ядете повече отколкото всъщност се нуждаете", отбелязва Кенет Райт от университета "Булдър" в Колорадо.

Учените са изследвали 16 млади здрави мъже и жени, наблюдавани в продължение на 2 седмици, които доброволците прекарали в университетската болница. Половината от тях спели нормално, а на другата половина не било разрешавано да спят повече от 5 часа на денонощие, пише БГНЕС.

След 5 дни групите били разменени, като системно недоспивалите си били наддали средно с 1 кг. След още 5 дни те възстановили нормалното си тегло, като сега вече в "шишковци" се били превърнали доброволците от другата група.