Скалпът е свързан с лицето. Ако кожата ви е мазна, то и корените ви ще са такива. Краищата на косата ви обаче, се влияят от външни фактори като времето, термична обработка и козметични продукти.

Избирайте „по-мек" шампоан

Гледайте съставките на продукта и не се спирайте на такъв, който има по-агресивни вещества. На по-меките шампоани обикновено пише, че може да се ползват по-често. Вие обаче не прекалявайте и в никакъв случай не си мийте косата по-често от 2-3 пъти седмично. Колкото по-често я миете с шампоан, толкова по-бързо ще се омазнява.

Ежедневни грижи

Използвайте продукти, които не съдържат химикали. Намалете употребата на гелове и лакове за коса (и пяна).

Консултирайте се със специалист

Няма нищо срамно в това да отидете при дерматолог и да го попитат за скалпа ви.

Избягвайте прекомерното изсушаване

Това важи, както за употребата на електроуреди, така и за натуралното слънце. Когато можете пропускайте сешоара, пресата и машата (а когато ги ползвате, не оставяйте косата си без защитата на допълнителни продукти). Не стойте дълго време на слънце без шапка. Когато сте на морето, гледайте да не мокрите със солена вода косата си всеки ден.

Внимателно подбирайте четката

Мократа коса не трябва да се дърпа с четка. По-добре я разрешете с пръсти. След като поизсъхне, тогава дооформете с четката, но не и преди да сте я разресали с гребен, за да не се заплита.

Купувайте си дървени гребени, които да не се наелектризират и четки с по-мек косъм.

Не се доверявайте сляпо на всякакви маски

Понякога това, което пише на опаковката, не отговаря на съдържанието. За да не повредите повече косата си, доверете се на своите баби и майки и ги попитайте за домашна рецепта за подобряване на състоянието на косата ви.

Сред най-честите съставки в домашните маски влизат: жълтък (дълбоко подхранващ), кисело мляко (хидратиращо), ракия или друг силно спиртен алкохол (неутрализира мазните съставки в маската, така че да не омазняват допълнително), мед (подхранващ, но задължително мискиран с други съставки), зехтин (подхранващ).