Университетски учени от Ливърпул наскоро направиха откритие, че бременните жени, които притежават куче, са физически по-активни от останалите.

Физическата активност по време на бременност е важна част от борбата с прекомерното наддаване на тегло. По време на изследването специалистите са открили, че чрез бързо ходене бременните жени, които имат кучета, увеличават с приблизително 50% възможността да постигнат препоръчваните 30 минути активност на ден. Заедно със здравословен начин на хранене, разхождането на куче може да оформи една ефективна стратегия за справяне с теглото и поддържане на добро здраве по време на бременността.

"Правенето на упражнения по време на бременност може да бъде доста трудно. Има все повече доказателства, че упражнения като разходка с кучето могат да доведат до повишаване на мотивацията и ефективността. А разходката с куче е и забавна дейност с нисък риск, която може да подобри здравето както на майката, така и на детето", коментира Д-р Сандра Маккюн, мениджър на изследователската програма на университета.

Въпреки това изследователите откриват, че част от бременните жени, участвали в проучването и които имат кучета, не се ангажират с редовни упражнения.

"Това повдига важни въпроси за това как да насърчим разходките с кучето и да се уверим, че и любимците и собствениците имат полза от тази повишена активност", добавя Д-р Маккюн.