Разрязването на сватбената торта е най-вълнуващият момент на едно тържество.

По традиция булката поставя дясната си ръка под тази на младоженеца и така двамата заедно разрязват тортата. После жената с ръката си дава на мъжа да изяде едно парченце и обратно.

Първите парчета са за родителите, а останалото се поделя между гостите.



И до днес тортата символизира първата храна, споделена от брачната двойка. Произхожда от древен Рим и в началото се е правела само с брашно, сол и вода. Булката не е яла от нея, а е била замервана - древен обичай за плодородие и многобройно потомство.

Англичаните пък скривали пръстен в тортата и младоженците започвали да го търсят: който го намери, ще има щастие и късмет през цялата година. После пък са хвърляли подноса с част от тортата през прозореца, и ако подносът се счупи, младоженците ще бъдат щастливи. Колкото по-счупен е подносът, толкова повече щастие е отредено на двойката.

Размерът зависи от това, колко гости се очакват на празненството. Професионалните сватбени торти са от един до четири-пететажни. Често са и на повече нива. За около 100 човека е достатъчна една триетажна торта



Цената обикновено се определя на порция или от теглото на тортата. Тя зависи и от много други фактори: на колко нива е, форма, украса, пълнеж и др.



Уверете се, че тортата е поставена върху стабилна маса, на място, където минават малко хора и която е далеч от детски ръце.

Ако добавите някакво украшение на върха, уверете се, че не е прекалено тежко и го поставете непосредствено преди представянето на тортата пред гостите.