Автор
Woman.bg

55% от хората изпитват главоболие след 3D филм

Триизмерните кино шедьоври увеличават умората в очите и болката в главата, показва ново проучване на италиански учени от Рим, направено сред 500 здрави хора на възраст между 18 и 65 години.

Най-малко 55% от кинолюбителите признават, че се чувстват изтощение след 3D прожекция. 11 на сто от участниците изпитват гадене след триизмерен филм. Резултатите са изненадващи, като се има предвид огромния брой хора, които постоянно пълнят киносалоните и си причиняват доброволно този дискомфорт.

Интересно е, че децата не получават същите симптоми като родителите си и се оплакват много по-рядко. По време на изследването участниците били помолени да гледат 2D или 3D филм в период от три седмици. Те можели да изберат филма, който да гледат.

Преди и след прожекцията доброволците попълвали анкета за здравословното си и емоционално състояние. Те трябвало да съобщят дали изпитват гадене, проблеми със зрението и световъртеж. Само 14% от хората, които гледали обикновен филм чувствали някои от тези симптоми, докато процентът при 3D маниаците се увеличил на 55 на сто от участниците.