Уроците по танго са идеалният начин да се преборите с тревожността, стреса и депресията, показва австралийско проучване.

Само две седмици уроци по южноамериканския танц подобряват значително настроението, установиха учените. Те открили, че танцуването на танго се отразява много благоприятно на здравето при хора с проблеми в настроението.

"Участниците показаха значително намаляване на депресията, тревожността, стреса и безсънието. Задоволството от живота и ефективността значително нараснаха. Кратка програма с уроци по танго се оказа ефективна стратегия за подобряване на настроението", посочиха учените.



Изследователите от университета в Ню Ингланд, провинция Нов южен Уелс, и от Австралийския национален университет в Канбера избрали 41 души, които се оплаквали от стрес, тревожност и депресия. Участниците били възраст между 18 и 73 години, повечето от които добре образовани, като 80% били жени. Те били подложени на клинични изследвания, за да се класифицират симптомите им като изключително остри, остри, умерени, леки и нормални.

След това 20 участници се включили в осем 90-минутни сесии с танцуване на танго в продължение на две седмици, а 21% от контролната група били вписани в списък с чакащи за уроците.

Изследванията били проведени отново в края на двуседмичния период. Повечето участници, които танцували танго, показали значително подобрение в поне една област, а тези в списъка на чакащите запазили същите симптоми или те дори се влошили.

Танцьорите съобщили и за намаляване на безсънието и за по-голямо общо задоволство от живота. Един месец по-късно всички 41 души били помолени да преминат през изследването отново и резултатите показали, че ползите от тангото относно намаляването на безпокойство, стреса и депресията продължавали да са в сила. Ползите за безсънието и общото задоволство от живота обаче не се запазили, което означава, че са необходими по-дълги курсове за трайни резултати в тези области.



Авторите на изследването посочват, че тангото изисква "силна връзка" с партньора, синхронизация и импровизация.

"Тази дейност помага на участниците да се съсредоточат върху настоящия момент и психически да се откъснат от чувствата си на стрес и безпокойство", отбелязват изследователите.