Колагеновите напитки са познати в Япония и Запада от много време насам и тепърва започват да навлизат масово в Европа, поради доказания си сред потребителите вече ефект върху красотата и здравето на ставите.

Всъщност, учените не са на 100% сигурни защо, как и колко се повлиява организмът от напитките с добавен колаген, но гласът на хората, които го използват, сякаш заглушава научния скептицизъм.

Сред множеството ползи от тези напитки, основната от които е заздравяване на ставите, е и общото подобряване на кожата.

То се дължи свойството на колагена и еластина, добавени в тях, да създават предпазна „опаковка“ върху кожата и да се грижат за красотата и здравето ѝ.

Има две основни мнения относно ефектът от приема на колагенови напитки в ежедневието.

Някои специалисти коментират, че колагенът е протеин, който се усвоява от храносмилателната ни система.

Всичко, което се яде или пие, се усвоява най-напред в стомаха и след това в тънките черва с помощта на мощни храносмилателни ензими. Тяхната задача е да раздробят сложните молекули на протеини, какъвто е и колагенът и малките частици от тях да навлязат в кръвообращението през чревната стена.

Всеки храносмилателен процес, който може да преработва месо, преработва и колаген. И след това той вече не е колаген, раздробен на частици. Така че няма как колагеновите напитки да го доставят директно до кожата и той да я поддържа млада, пише в. Mirror.

На противоположната теза застават други учени, които държат на теорията, че колагеновите напитки са десетки пъти по-ефективни съществуващите хапчета и кремове, в които е вложено допълнително количество колаген.

Те дават пример с неоспоримия факт, че досега няма категорично доказателство за резултатното въздействие върху кожата на кремове против стареене, лосионите и всички останали сходни продукти, предлагани на масовия пазар.

Колагенът е сложен протеин и е основополагащ за много от важните процеси в организма ни, но неговото количество с възрастта намалява. Пушенето и излагането на слънце ускоряват този процес, като на нас ни остава да се надяваме, че с различни мазила бързо ще попълним липсите му в тялото ни.

Съответната препоръка е да се приемат колагенови напитки, както и храни, помогащи за образуването на колаген, да се ограничи пушенето и посещаването на солариуми.

А ето и кои храни помагат за изработването на колаген

Нека определим колагено като едновременно строителен материал и „лепило”, което формира всички клетки на организма и осигурява еластичността на тъканите и органите.

За съжаление в момента, в който човек почти изгуби способността си да произвежда колаген, това става очевидно по състоянието на кожата. Тя става суха, появяват се бръчки, косата е в лош вид, човек се уморява лесно и бързо.

Има хранителни продукти, които положително влияят върху изработването на нови колагенови клетки от организма. Това си личи по начина, по който започва да сияе кожата, а косата отново е лъскава и със здрав вид.

Продуктите, които спомагат за изработването на колаген, са езикът и черният дроб. Освен това - продукти, които съдържат полезни белтъчини – пилешко, свинско, телешко, риба.

За изработката на колаген спомага консумацията на бобови култури, грах, овесени ядки и елда. Препоръчителни са пшеничените кълнове и бирената мая.

Пресните плодове като ананас, портокал, киви и лимон също спомагат за изработката на колаген. Това се дължи на факта, че съдържат много витамин С, а той спомага за образуването на млада съединителна тъкан.