Нека оставим настрана модните тенденции, визиите и прочие и да се потом в света на модните ревюта, за да разберем от къде идва манията по едни от най-важните събития на годината – интернационалните модни шоута.

Стотици модели мечтаят един ден да бъдат част от най-грандиозните ревюта, представени по време на Седмицата на модата в Ню Йорк, Париж или Милано, но само някои от тях успяват. Но как?



По принцип специално наета фирма се занимава с кастинга на модели по време на подобни големи събития. Такива фирми биват назначавани от самите организатори (напр. ACW Worldwide) или дизайнери.



В различните държави процедурата по набиране на модели не е нужно да бъде еднаква, например в Мадрид кастинг компанията е назначавана от организацията на ревютата, в Ню Йорк – дизайнерите поемат всичко, но накрая резултата трябва да бъде един и същ.



Модели пътуват от цял свят до даден град, за да се явят на кастинг. Служителите на модните агенции (напр. Next, IMG, Ford и др., където са подписали договор), се занимават с намирането на кастинги за модели и им помагат при евентуални проблеми и въпроси.

Ако сте се запътили към определен кастинг трябва да обърнете внимание дали опомената датата, точното място и време и всички допълнителни информации, които са ви необходими.

Кастинг за Altuzarra

Кастингът е вид интервю за работа, на което трябва да се представите по най-добрия си начин.

Целта му е да определи възможно най-подходящото момиче модел за съответното шоу, в съответствие с претенциите и желанието на даден дизайнер.

Необходими изисквания:

Желателно е моделите да се явят с възможно най-малко грим, по този начин кастинг агенцията ще добие най-добра представа за естествената ви красота и как да се подчертаят предимствата ви.

Миранда Кер

Не е уместно да отидете на кастинг с екстравагантна рокля, прекалено високи и шарени обувки, специална прическа и тежък парфюм. Всъщност прекалената помпозност не е подходяща за почти никакви кастинги. Придържайте се към семплата визия – тениска, дънки, пусната коса и позитивна нагласа!



Задължително носете със себе си обувки на висок ток. Покажете най-добрата си походка!

Не може да участвате като модел в ревю, без да знаете как да вървите със самочувствие и грация по световноизвестните подиуми.



Винаги има риск да попаднете в модно ревю, чиито дизайнер е решил да използва най-неудобните обувки на света, но Вие – като професионален модел трябва да знаете как да представите неговото виждане и дрехи по най-добър начин, без да го злепоставите.



Всеки модел може да се похвали с набор от снимки за предишни фотосесии, кампании и модни ревюта, на които е участвал, събрани в една папка, която се дава на кастинг агенцията.

Моделите застават пред обективите на фотограф, който снима само техните лица. Снимките се пазят в продължение на 6 месеца в агенцията.



Когато приключат с един кастинг, моделите веднага отиват на друг. С надежда и оптимизъм момичетата се надяват да попаднат в мечтаните ревюта на tella McCartney, Alexander Wang, Zac Posen, Chanel или Isabel Marant.