В козметичната индустрия е важно един продукт да има дълъг срок на годност. Увеличаването на този срок изисква добавянето на различни съставки, някои от които безобидни, но други не!

Една от небезобидните съставки е формалдехидът. Той може да се открие в редица козметични продукти като шампоани, червила, лакове за нокти, гелове за коса, дори и в продукти, предназначени за употреба от деца.

Въпреки че формалдехидът поддържа продукта годен за по-дълго време, редица проучвания и анализи, доказват, че той има вредно въздействие върху човешкия организъм.

На първо време, той е токсичен, може да се окаже причина за поява на дразнене по кожата и най-опасното му въздействие, той може да доведе до рак. Въпреки вредното си действие, той все още намира приложение в много сфери от производството.

Принципно, формалдехидът е газ, без цвят, който се среща в околната среда, но в много малки количества, недостатъчни за индустрията.

Чрез него се осигурява дълъг срок на годност от една страна, и от друга стопирането на развитието на някои микроби. Опасността от формалдехидът използван в козметиката идва от ежедневното подлагане на неговото въздействие.

Много страни са приели ограничения в употребата му. Задължително условие към производителите на козметика е да отбелязват на етикетите дали се съдържа или не формалдехид. Той се среща под следните имена – Formalin, Methenamine, Sodium hydroxymethylglycinate, Quaternium-15, Formaldehyde, Methylene glycol, Diazolidinyl urea.