Забравете за закона на Бойл, полимерните вериги, клетъчното дишане и силовите полета – ето нещо наистина интересно, което никога не сте учили по време на уроците в училище. Това обаче не са фантазии, това са твърди факти:

- Факт: Стетоскопът дължи своето изобретяване на един млад доктор, който през 1816г. е бил твърде притеснен, за да допре ухото си до гърдите на една млада жена.

- Факт: През 1954 г. един съветски хирург присажда глава на малко пале върху раменете на германска овчарка.

- Факт: След като пада от борда на един кораб през 1992 г., флотилията от жълти гумени патета осигурява безценни данни за теченията в световните океани.

НАУКАТА БЕЗ ДОСАДНИТЕ ПОДРОБНОСТИ от Иън Крофтън е една безкрайно четивна и изключително забавна алтернативна история на науката.

Тази хронология на научните куриози обхваща множество ексцентрични теории, откачени експерименти, щури професори, съмнителни знахари, дяволити шегобийци, заблудени спецове и безценна купчина отчаяни и съвършено безпочвени хипотези.

Ще прочетете всичко за съветските опити да се създаде хибрид между маймуна и човек; за убедеността на сър Джон Хершел в хранителната стойност на дървените стърготини; за Дарвиновото проучване върху музикалността на земните червеи; за френски лекар, който си инжектирал екстракт от тестисите на морски свинчета; за мъжа, който се опасявал, че силата на прилива може да придърпа Луната опасно близо до Земята; за експеримента, който трябвало да докаже, че душата тежи точно 21 грама.

Това са само няколко от цветистите и изумителни истории, поместени между кориците на Науката без досадните подробности – от възвишените до абсолютно смехотворните, като се набляга предимно на вторите.

Науката без досадните подробности
Автор: Иън Крофтън
Цена: 15 лв
Издателство: Ciela