Има много измерители на на щастието в семейството. Също толкова много са и величините, по които се измерва то. За някои двойки най-важно е доверието, за други – добрия секс. Трети разчитат и на много по-малко. А скорошно британско изследване установи, че и здравият сън има отношение към връзката между двама човека, съобщава БГНЕС.

Учените установили, че добрият нощен сън намалява вероятността да приемаме партньора си за даденост. Освен това партньорите по-често си казват "благодаря", което ги кара да се чувстват ценени. А ако не сте се наспали добре и сте кисели сутринта.

Учени от университета в Бъркли, Калифорния, изследвали 60 двойки на възраст от 18 до 56 години. Всяка си водела дневник по колко часа спяла всяка нощ и доколко цени половинката си. Освен това двойките участвали в експеримент, при който били помолени да работят заедно по задачи за разрешаване на даден проблем.

Изследователите установили, че тези, които спели добре, работели по-добре заедно по задачите и се окуражавали взаимно. Освен това те записали в дневника си, че се ценят повече и редовно проявяват благодарност един към друг.

"Лошият сън ни кара да бъдем повече егоисти, тъй като поставяме на преден план собствените си нужди пред тези на партньора ни. Може да сте спали като бебе, но ако партньорът ви не е, вероятно и двамата ще имате кисели физиономии. Казвайте "благодаря", когато партньорът ви направи нещо мило. Покажете му, че го оценявате", съветва Ейми Гордън, психолог от университета в Бъркли.

Макар ползите от добрия нощен сън за здравето да са добре известни, малко са изследванията на ефекта му за брака. Специалистите казват, че възрастните се нуждаят поне от пет часа непрекъснат сън всеки ден, за да могат добре да се концентрират и да работят. Броят на часовете варира като някои хора се нуждаят от осем часа сън, а други само от три.

Изследването обаче установило, че близо две трети от хората не се наспиват добре, а една трета страдат от безсъние. Учените предупреждават, че страдащите от безсъние са изложени на четири пъти по-голям риск от проблеми във връзката и е три пъти по-вероятно да имат промени в настроението.