Автор
Woman.bg

Грандиозна изложба подпомага талантливи деца

Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Стефка Костадинова, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Станка Златева, Йордан Йовчев, Иван Абаджиев, Недялко Йорданов, професор Александър Чирков, Валя Балканска и първият български космонавт Георги Иванов са само част от гост художниците в изложбата „Големите за малките” на световноизвестния италиански художник Албино Питти, която ще бъде открита на 31 януари в Галерията за модерно изкуство.

Това не е първото гостуване на италианския майстор на четката Албино Питти в България – миналата есен Питти изрисува тролей в центъра на София като по този начин подкрепи кандидатурата й за културна столица на Европа през 2019 година.

Албино Питти е сред водещите артисти и създател на две течения в съвременното абстрактно изкуство - стилът и творчеството му са тема на 24 книги, през последните 40 години има над 500 изложби и 80 пърформанса, а негови картини са изложени в музеи по цял свят.

„България повече от всякога се нуждае от своите таланти”, коментира мотивите за кампанията организаторът на събитието Марио Василев и добавя: „Освен огромен професионалист, Питти е и много добър човек – той веднага подкрепи идеята ми 60% от всички приходи на изложбата му да бъдат дарени за талантливите деца на България. С него решихме да предоставим средствата на фондация „Димитър Бербатов”, защото по този начин сме сигурни, че парите ще отидат по предназначение”.

Албино Питти и Георги Иванов

Изложбата ще бъде съпътствана от кампания, по време на която всеки ще има възможност да закупи за символична сума репродукция на картините, нарисувани от Албино Питти и едни от най-обичаните личности в България.

Картина на Димитър Бербатов

Картина на Георги Иванов