Автор
Woman.bg

Любимата книга на Виктория, Гуинет и Дженифър

Ако сте си поставили цели за новата 2013-а година, то сме почти сигурни, че много голяма част от вас са се зарекли да свалят излишните килограми и да се хранят по-здравословно.

Същото са си обещали и дами като Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу и Дженифър Анистън, които макар никога да не са страдали от наднормено тегло, продължават да следят стриктно режима си на хранене. (Постоянството се казва думата!)

Книгата, която свързва трите чаровници се нарича Honestly Healthy и предлага една доста популярна вече програма за хранене и поддържане на здравословно тегло.

Тайната, скрита зад твърдите корици на четивото, насочва към хранене на алкален принцип.

Виктория публикува съобщение в Twitter страницата си, в което признава, че много харесва „тази здравословна готварска книга”, която е плод на труда на две дами – Вики Едгсън и специлизирания органик шеф готвач Наташа Корет.

Ако програмата се спазва правилно, авторките твърдят, че теглото ще се нормализира, нивото на енергия в тялото ще се покачи, ще изчезнат главоболието, гаденето, сърдечните болести, болките в мускулите и безсънието.

Книгата съдържа 160 рецепти като пица с артишок и босилек, курабийки с елда и канела, браунис със сладък картоф и др.

И да ви кажем честно, бихме се доверили на избора на точно тези три дами, две от които жонглират твърде успешно между децата, семейството и успешната кариера, а третата е символ на здраве, талант и очарование.

Виктория

Гуинет

Дженифър

Какво представлява Алкалната диета

Всъщност, става въпрос за хранене, в което зорко се следи алкално-киселинния баланс в тялото.

Човешкото тяло се стреми да поддържа леко алкално pH – в диапазона 7.36 – 7.44. Когато е 7 нашият организъм е неутрален, ако е 6 е киселинен. Киселата среда е бедна на кислород, а това предразполага към добър живот раковите образования, язва, гастрит, вируси и настинки.

Според алкалната диета, за да възстановим здравето си, 70% от храната трябва да бъде формираща алкална среда и не повече от 30% неутрални или формиращи кисела среда храни.



Плодовете и зеленчуците създават алкална среда в организма, като по този начин се подобрява здравината на костите, тъй като високата киселинност изсмуква калция от костите, а алкалните вещества неутрализират този ефект.

Ето и ориентировъчен списък на някои от храните, на които е добре да наблягате и други, които е разумно да ограничавате.

Високо алкални храни: минерална вода с високо pH 9.5 (повечето е такава, освен трапезната), хималайска сол, краставица, спанак, магданоз, броколи, маруля, морски водорасли, всички кълнове.

Умерено алкални: авокадо, чушка, зеле, целина, чесън, зелен фасул, лук, ряпа, червен лук, домат, лимон, боб, леща, аспержи, брюкселско зеле, карфиол, морков, тиквички, праз лук, пресни картофи, червено цвекло, тофу, козе мляко, повечето билки и подправки, масло от авокадо, кокос и лен, зехтин

Неутрални и умерено кисели храни (макс. 30% от диетата): фурми, нектарини, сливи, череши, диня, овесени ядки, ориз, чешмяна/трапезна вода, сладководна риба, соево мляко, слънчогледово масло, кетчуп, майонеза, краве масло, ябълка, кайсия, банан, боровинки, къпини, грозде, манго, портокал, праскова, ананас, ягоди, кафяв ориз, ръжен хляб, пшеница, пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, океанска риба

Високо киселинни (макс. 30% от диетата): захар, черен пипер, алкохол, кафе, натурален сок (с добавена захар или подсладители), какао, мед, телешко, пилешко, свинско месо, морски деликатеси, яйца, млечни продукти (с изключение на извара)