След представянето на поредицата „Хариша“ от работното пространство за споделено ползване СОХО, впечатлени от вълнуващите приключения на Марко Адамс, решиха, че децата на България имат нужда от място, на което да продължат „пътуването си” през вълнуващи места, срещите се с различни култури и опознаването на непознати традиции. Така се роди идеята за „Клуб Хариша” в СОХО - мястото на всеки малък изследовател, които иска да се разбере новото и непознатото.

На 12.01.2013г. ще имате възможността да се запознаете с техника за рисуване по тялото Мехнди, която е традиционна в индийската култура. Ще бъдат показани и усвоени различните елементи, които се комбинират в множество модели, за да се пресъздаде това изкуство. Заедно ще направим гипсови отливки на ръце, които после ще рисуваме именно с тези традиционни индийски елементи. Ще използваме бои, къна, моливи, които могат да се приложат както на кожата, така и на тези гипсови ръце.
Готовите гипсови ръце, изрисувани с техниката Мехнди ще бъдат един прекрасен аксесоар за вашия дом, а също така могат да послужат и като уникална поставка за пръстени. Да не забравяме и хубавия спомен от майсторенето в Арт клуб „Хариша”.

Днес специално за най-любопитните представяме част от индийската магия.

Гипсови ръце, рисувани с техниката Мехнди


На индийски Mehandi означава къна. Това изкуство има 5000 годишна история, като за най-добрите майстори се смятат жени от щата Раджастан. В Индия, най-популярни са деликатни етнически модели -лотос, паун, слон с повдигнати хобот капка и различни флорални и геометрични комбинации, а крайния ефект наподобява дантела. Рисунки са много сложни и обхващат големи части от тялото, като така пресъздават илюзията за чорапи или ръкавици.

Мехнди изпълнява няколко духовни цели - пази от лошото и привлича доброто. В древността къната, която се е използвала е изпълнявала функциите на медицинско изделие, заради няколко негови свойства: дезинфекцира, има охлаждащо действие, предпазва от микроби и учудващо – помага при главоболие.

Мехнди е неизменна част от сватбения индийски ритуал. За индийската булка това е еквивалент на момичешката вечер, която се организира от европейската булка. Събират се жени от семейството на булката и младоженеца, както и приятелки на момичето и понякога в продължение 2-3 дни рисуват бъдещата невеста. Вплитат се много символи - любов, разбирателство, плодородие. Цветовете също имат значение, колкото по-наситени са толкова по-голяма е любовта от страна на семейството на жениха. Свекървата отговоря з точката Мехнди – това на практика е благословията й. Задължително се слага името на жениха, което после трябва да бъде намерено от него.

Независимо дали ще използвате Мехнди като временна татуировка или като начин да привлечете добрите енергии на своя страна, това изкуство ще ви зареди с красота и положителна енергия.

Необходими съставки:
За да си направите гипсови отливки на ръце, които после да рисувате са ви необходими:
- гипс (пакет от 2,5кг., може да се намери във и в квартален строителните магазини),
- вода,
- кофа(може и купа, която няма да използвате повече),
- лъжица за бъркане,
- гумени ръкавици,
- щипки,
- четки с тънък връх
- бои (темперни или акрилни);
- къна и акварелни моливи, с които да рисуваме.



---------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Смесете гипса с водата в съотношение 1:1 в кофата. Сместа трябва да наподобява тази за палачинки.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Разбъркайте бързо, докато се разтвори прахта, защото гипсът се втвърдява много бързо.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Изсипете разтвора в гумена ръкавица (може да сложите две или три ръкавици една в друга, така ръкавицата няма да се разтегне много и ще запази добра форма).

--------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Закачете напълнената с гипс ръкавица на простор или другаде с щипки, така че да бъде отворена, за да може да съхне. Когато я закачате, предвидете да бъде изправена, за да изсъхне равна отгоре, където ще бъде основата на ръката. Ако бъде крива, няма да стои добре изправена. Така нека да престои няколко часа, може и денонощие.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Когато гипсът е напълно втвърден и изсъхнал, ръкавицата се къса и отделя от гипсовата ръка.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
6. Гипсовата ръка се слага на равна повърхност, за да се види дали стои добре изправена. Ако е леко крива, може да се изпили, докато застане права. За да се виждат рисунките върху ръката, ние първо я боядисахме цялата с бяла акрилна боя. Ако нямате такава може да използвате темперна.

*Акрилна боя или боя на водна основа може да бъде закупена от всеки магазин за художнически материали.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
7. По гипсовата ръка вече може да се рисува. Вземете бои и тънка четка и нарисувайте колкото искате елементи върху нея. Ако искате можете да ползвате акварелни моливи, или да си направите сами контури пълни с кана или боя, с които да рисувате по ръцете. Така техниката ще бъде пресъздадена много по-автентично.

*може да си направите контур много лесно. Просто вземете парче целофан навийте го на фуния и го залепете с тиксо отстрани. После сипете къната или боята от към широката част на фунията, като оставите поне 2 пръста, които не запълвате с течност. Прегънете върха и го залепете. След това с малка ножичка отрежете върха на фунията. Диаметъра и трябва да е толкова голям, колкото искате да е дебел и контура ви.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
8. Нарисуваната гипсова ръка трябва да изсъхне добре и е готова да стане уникален аксесоар при украсата на дома ви.

За контакти:

Ася Йончевска (0888714469, asya.trifonova@abv.bg)

Руска Марковска (0886401756 ruska_markovska@abv.bg)

Повече подробности на: http://www.facebook.com/sohosofia