Дъвчете всяка хапка от обяда си 30 секунди преди да я преглътнете, за да предотвратите натрупването на килограми.

Това оказва силен ефект върху апетита по-късно през деня, като намалява желанието за шоколад, сладко и закуски, които могат да доведат до напълняване.

Доброволци, които дъвчели обяда си по този начин по време на експеримент, осъществен от психолози от Бирмингамския университет, изяли два пъти по-малко храна следобед, отколкото участниците, които се хранели нормално.



Макар предишни изследвания да показаха, че по-дългото дъвчене намалява приетите калории по време на ядене, последното проучване, публикувано във в. "Апетайт", установи, че то може да има и значителни последици и за хранителните навици по-късно през деня. (Изследването е публикувано в период, когато хората традиционно приемат повече храна от обикновено заради празниците.)

Учените от Бирмингам искали да анализират по-дългото дъвчене на обяд и последиците за хранителните навици по-късно през деня. За целите на изследването си те избрали 43 студенти, повечето жени, и ги помолили да не се хранят два часа преди експеримента. Всеки студен получил една чиния с пушена шунка и сандвичи със сирене, всички с еднакъв размер и форма.

Една трета от участниците трябвало да ядат нормално, друга една трета да правят 10-секундна пауза между поглъщането на всяка хапка, а последната група да дъвче всяка хапка 30 секунди преди да я преглътне.

Два часа след експеримента студентите получили малка купа с плодови сладкиши и една купа с шоколадови сладкиши и били помолени да оценят апетита и насладата си от храната.

Резултатите показали, че студентите, които яли с нормална скорост и тези, които спирали за десет секунди между хапките, изяли еднакво количество сладкиши.

Но тези, които дъвчели всяка хапка от обяда си 30 секунди, изяли два пъти по-малко храна.

В този ред на мисли, нека си припомним основната насока на правилно хранене...

Планирайте ежедневното си меню, като включите в него няколко закуски между основните хранения.

Това може да са ядки, плодове – пресни или сушени, пълнозърнеста филийка.

Две чаши вода между основните хранения ще поддържат усещането за ситост.

Ако хапвате пет пъти на ден малки количества храна, ще ускорите метаболизма си. Така калориите ще се горят по-бързо, а чувството на глад и неудържим апетит ще са ви непознати.