Автор
Woman.bg

Обучение чрез забавление. Мисията възможна!

До броени дни на книжния пазар, ще излезе втората книга от детската приключенска поредица „Хариша”. Образователния проект продължава да представя жива и динамична информация, като този път ни отвежда директно в саваната на Кения.

Там младите приключенци неусетно ще опознаят нови и вълнуващи факти за живота на горещия континент, ще останат с усещането, че всичко се случва пред очите им и само стъклото на джипа, в който се возят, им пречи да го докоснат.

По този начин, използвайки най-модерните технологии в съвременното обучение – информиране, чрез игра, авторът - Биляна Траянова ще помогне на подрастващите да разбират Африка по-добре от собствените си родители.



Живата картина в „Хариша и Анаитис”, както и забавната и съобразена с читателската възраст информация е пряк път не само към забавлението, но и към научаването на ценни факти за различни животински видове, амфибии и насекоми– лъв, леопард, африкански бивол, слон, носорог, екзотични маймуни, антилопа дик-дик, термити ...



Малчуганите ще подадат ръка на хората от племето Масаи, ще се разходят в малката им общност, ще се промъкнат в колибите им, ще видят изкуството им. Ще добият представа за национални резервати и лоджии в Африка, за това какво трябва да се прави там и от какво е добре да се пазиш. След като прочетат книгата най-любознателните ще научат няколко думи на суахили, и както и базисна информация, нужна за оцеляване в дивата савана, като например - пепелта от кое африканско дърво лекува стомашни болки.

Освен научно популярни факти в поредицата се разглеждат и различни добродетели, като основна тема на „Хариша и Анаитис” е осиновяването, грижата за изоставените деца, както и съпричастността с проблемите на другите. Така без груба демонстрация на определена гледна точка нашите умни деца, ще имат достатъчно информация, за да направят сами изводите, защо не трябва да са егоисти и защо любовта е най-важния двигател в човешката история.

Разбира се и тук не липсва „щипка магия” – неочаквано събитие, ще разкрие значението на втория символ от картата, която Хариша намира в първия епизод („Хариша, Царят на маймуните”). След това откритие живота на семейство Адамс никога няма да бъде същия.