Есен и зима - красиви, вдъхновяващи сезони, но също така могат да бъдат студени, капризни и да оставят леко чувство на потиснатост и носталгия. Бременните жени през тези сезони определено имат малко повече притеснения, отколкото през пролетно-летния период от годината: чувстват се по-неактивни и има доста неща (не става дума само за коремчето), които им пречат да правят обичайните дейности.

За да сте здрави и щастливи през зимата, а и за да родите едно такова бебе след това, ще трябва да се справите с тези зимни препятствия и да направите бременността си приятна за вас и за другите около вас. Повече по въпроса пише Женя Минчева, автор от kenguru.bg.



Студено е!

По време на бременността вътрешната температура на жените се повишава благодарение на хормоните. Това означава, че вие ще сте топла, дори когато навън е люта зима. Като се замислите, в последните месеци, когато коремът вече е голям, натежава и пречи, по-добре е да не сте презатоплени и да се потите. Освен това на студен въздух под топли завивки се спи по-добре и по този начин ще се почувствате по-отпочинали и с повече енергия за задълженията си през деня.

Заключени зад стените на дома

Студеното време определено ще ви задържа малко по-често вкъщи, но нека погледнем на този факт от положителната страна - можете да използвате това време, за да се подготвите по-лесно и бързо за пристигането на новия член от семейството. Ще можете да оправите детската стая или къта за бебето, да организирате някои неща в дома си, така че да ви е по-лесно, след като бебето се роди.



Разбира се, трябва да отделите малко време и за вас самите, нещо, което ще бленувате доста време, след като вашето дете се появи на бял свят и ще има нужда от вашите непрестанни грижи и внимание. Четете книги, упражнявайте любимото си хоби. Бъдете социални - излезте на шопинг, посетете семейството си, вижте се с приятели на „по сокче или горещ шоколад" - не се давайте на лошото време!

Нямам какво да облека


Не е задължително да носите винаги широки, торбести дрехи само защото са удобни. Има доста варианти за облекло за бременни жени през зимата. Дебелите клинове + плетена или друга туника например са чудесен вариант за красива визия и не по-малко удобна и непристягаща корема. Можете да правите множество комбинации от няколко клина и две-три туники. А и да си признаем честно, напълняването на някои места се скрива със затворени зимни дрешки.



Ограничен спорт

Натоварващите и екстремни спортове като ски, сноуборд и др. не са препоръчителни по време на бременността - могат да ви причинят наранявания, а и всяко нещо, което може да предизвика контракциии, е хубаво да се избягва. Това не означава и да не стъпвате в снега. Напротив, разходките в меките дни ще ви доставят огромно удоволствие; ще ви поддържат тонуса на необходимото ниво, за да се чувствате жизнена и енергична. Ходенето е най-доброто упражнение!



Да не забравяме, че има доста физически упражнения, които можете да прилагате и вкъщи. Вече има безкрайно много видеоматериали с гимнастика и йога за бременни, които може да следвате, така че да поддържате физическата си форма. По този начин ще бъдете активна и в уюта на собствения си дом!

Ето и друга хубава страна на зимното бременеене - коледните празници са още един повод да оставите таткото да ви поглези с подарък и със специално меню, като забравите, разбира се, за мазните храни.



И не на последно място по важност е най-приятното последствие от бременността през зимата - пролетното бебе. Няма нищо по-хубаво и полезно за вас и вашето малко бебче от всекидневните, дълги разходки през свежия и дъхащ нов живот сезон.