Всички представителки на нежния пол знаят, че кожата на лицето трябва да се поддържа ежедневно.

Ако от днес нататък вземете решение да отделяте по 20 минути (максимум!) вечер само за това, много скоро ще се радвате на страхотни резултати.

И така – 20 минути на ден за красива и здрава кожа на лицето!

Почистване



За нормална кожа – с омекотена вода и много мазен тоалетен сапун.

За суха кожа – с омекотена вода и мек тоалетен сапун.

За мазна кожа – с почистващ крем или лосион и сапун, съдържащ катран и сяра.

За всички типове кожа техниката на почистване е еднаква – почистващото средство се нанася на кожата и след една-две минути се отстранява с памучен тампон. При това внимавайте – не натискайте силно кожата и движете тампона само по линията на лицевите мускули.

Напомняме!

челото – от веждите нагоре към линията на косата;
бузите – от брадичката към скулите;
носът – от зоната между веждите надолу;
зоната под очите – от слепоочията към носа.

Готово – лицето ви вече е чисто и много по-свежо.

Време е за масаж!



При това не спортен или лечебен, а най-обикновен козметичен масаж. Но имайте предвид, че еднократната процедура не дава видим резултат – масажът трябва да се прави всяка вечер!

Започнете като нанесете на вече почистената кожа мазен крем. Намажете и ръцете си, за да се плъзгат по-лесно. Важно е хранителните вещества от крема да се попият добре от кожата, затова не бива да ползвате минерални мазнини (вазелин, глицерин).

Вместо това ползвайте мазнини от растителен или животински произход. Масажът се прави непременно пред огледалото, при това нежно и меко, без силен натиск. Всичките похвати се повтарят три пъти.

Първи похват: със среден пръст и показалец правете поглаждащи движения от средата на челото към слепоочията. Втори похват: масажирайте от горната дъга на скулата (под очния мускул) до слепоочията. Със същите движения масажирайте от ъглите на устата към слепоочията. Не забравяйте и бръчиците покрай устата – погалете ги нежно няколко пъти, после повторете с издути бузи.

Следваща грижа – брадичката



Масаж на брадичката

Движенията трябва да са по-енергични и да са насочени от върха на брадичката по линията на долната челюст и нагоре към ушите. Ами ако започвате да оформяте двойна брадичка или пък тя вече е факт? Първо – не се плашете. Докато масажирате брадичката, обърнете ръцете си и масажирайте с кръгови движения на палците натрупванията от тлъстини.

Не дърпайте двойната брадичка настрани, защото така ще намалите обема на тлъстините, а кожата под брадичката ще увисне. Можете да пляскате и почуквате двойната брадичка, но не и да я заобикаляте. При това дръжте ръцете си на височината на раменете и потупвайте с върховете на пръстите си мастните натрупвания.

Ето и един метод за премахване на тънките бръчици покрай очите. Кожата там е особено чувствителна и изисква повече внимание. С разперени пръсти опънете кожата покрай очите (дясната ръка на дясното око и лявата – на лявото). Едновременно с това започнете да извършвате леки кръгови движения със средния и безименния пръст, придвижвайки се към веждата и вътрешния ъгъл на окото. След това започнете от вътрешния ъгъл на окото и се движете по долния клепач по посока слепоочието.

За финал масажирайте шията с поглаждащи движения с опакото на дланта.