Знаете какви късметлийки са бразилките – една жена трудно става тромава пухкавелка в страна, посветена на самбата и футбола.

Алесандра Амброзио е една от „ангелите“ на Victoria's Secret и също обича самбата – а по-точно кръстоската между самба, капоейра и пилатес, създадена за основа на уникалния комплекс упражнения Brazilian Butt Lift („Стягане на дупето в бразилски стил“), който личният треньор на Амброзио е съставил. Резултатът е на лице... тоест малко под кръста.

Естествено само със самба не може да се постигне пълноценен ефект – иска се балансирана система, включваща и правилно хранене и броене на калории. Известно е, че в Бразилия ядат много ориз и фасул – според списание „Проучване на затлъстяването“ (представете си, има такова) този режим на хранене понижава риска от затлъстяване с 14 % в сравнение с нормалното „западно“ хранене.

Ям всичко, което обичам



И още как! Алесандра си позволява ужасни прегрешения – яде чийзкейк, шоколад, сладолед, чипс, кока-кола и пица. Но не го прави ежедневно, а само в определени ситуации – например когато в културната й програма е записано гледане на филм. Впрочем, полската баба на манекенката редовно готви на внучката си вкусни домашни вареники, Амброзио даже веднъж се пошегува, че би пробвала „вареникова диета“.

Въпреки това при ръст 178 см. хубавицата тежи малко повече от 50 килограма. Нещо повече – само четири месеца след като роди дъщеря си, Алесандра вече дефилираше по бикини на ревю на Victoria’s Secret. И фигурата й си беше перфектна. Как става това?

„Наистина ям всичко, което ми харесва. Но при това винаги си знам мярката. За да не прекаля, хапвам от всичко по малко, на минимални порции. Не мога да разбера хората, които се самоизтезават с диети. Аз не съм готова на такива жертви в името на фигурата си“, казва Амброзио.

Но все пак и тя си е налагала известни ограничения. Например когато работата я е задължавала да свали излишните килограми, натрупани по време на бременността. За известно време Амброзио променила напълно менюто си, отказала захарта и тестените продукти и наблегнала на зеленчуците, немазното месо и морските дарове.

Обяд по график



Най-важната тайна на фигурата на Амброзио е стриктно спазваният й график за хранене. Алесандра никога не пропуска закуската и препоръчва всички да последват примера й. Най-добрият вариант е: рохко яйце, чаша мляко и препечени филийки. Диетолозите са напълно съгласни с този подход. Ако не закусите, кръвната ви захар ще падне под нормалното си ниво и ще изпаднете в тъй наречения „въглехидратен глад“. ръцете ви неволно ще посегнат към някоя кифла или парче шоколад. А тези прости въглехидрати ще вкарат в организма захар, излишъкът от която ще се превърне в мастна тъкан.

Затова не пренебрегвайте закуската и се хранете балансирано, обръщайки особено внимание на белтъчините (например рохките яйца). Такава закуска поддържа нивото на кръвната захар в нормалните граници, в резултат на което намалява апетита и консумацията на прости въглехидрати.

Често и по малко



Алесандра гласува и за „котешкото“ хранене – тя яде на малки порции, но доста често, до шест пъти дневно. Между основните хранения замезва с плодове, ядки или протеинови коктейли с плодове (енергетичната стойност на „мезетата“ не бива да надвишава 200 ккал). За десерт хубавицата може да си позволи сладкиш от моркови или чийзкейк.

На обяд Алесандра по правило яде зеленчуци и пилешко, а на вечеря – нискокалорични ястия от японската кухня. Например суши, супа мисо или просто ориз, сварен на пара. Периодично бразилката си позволява и чаша вино. При това не изневерява и на бразилската кухня – тя обожава шишчета чураксо (телешко, мариновано с подправки и едра сол), супа от тапиока и рагу от риба в палмово масло.

Както всички знаят, честото хранене е най-ефективният начин за контролиране на апетита. Знаейки, че след три часа ще можете да хапнете, няма да се замислите дори да изядете нещо вредно още сега. И не забравяйте – когато между храненията има твърде големи паузи, организмът започва да се запасява с тлъстини. Честото хранене пък кара тялото да изгаря току-що постъпилата в него храна. В общи линии – подходът на Алесандра е съвсем правилен.

Танци за обяд



Ангелът на Victoria’s Secrets не се свърта на едно място. За да бъде движението максимално полезно за фигурата й, Амброзио е наела за свой личен треньор Леонардо Карвальо. Той е разработил специална програма за дивата с три тренировки седмично – режим, който манекенката се старае да спазва дори при много натоварен график.

Системата Brazilian Butt Lift, по която тренира хубавицата, акцентира върху бедрата и седалището. Включва много упражнения с клякания, а за по-голямо натоварване се ползва и специална гумена лента. Като цяло комплексът упражнения е много динамичен и напомня танц – Леонардо Карвальо е разработил системата специално за една страстна и темпераментна бразилка.

Но Алесандра е спортно момиче и в нормалния живот – тя обича да играе волейбол, да кара сърф, кънки и сноуборд. В свободните си от тренировки дни манекенката практикува йога. Освен това Амброзио постоянно ползва луксозни антицелулитни кремове, любимият й такъв е Total Fitness Slimming Gel на Yves Saint Laurent. Съдейки по снимките от лъскавите списания, малките хитрости и правила на Алесандра дават отличен ефект.