Аспержите се смятат за деликатесен зеленчук от кулинарите по цял свят заради отличителния си сладко-пикантен вкус. Не случайно в Германия, аспержите са известни като кралски зеленчук (Königliches Gemüse).

Сочните млади стъбла, заради които се отглежда аспержата, наричани „свещи", са ценна диетична храна, богата на белтъчини, въглехидрати и различни витамини. Свежите, консервираните или замразените свещи се използват за приготовляване на различни ястия и салати.

Аспержите имат множество лечебни свойства. „Кралският зеленчук“ притежава спазмолитично, противовъзпалително, диуретично, потогонно, успокояващо, слабително и седативно свойства. Аспержите се отлични за тези, които страдат от задържане на течности. Те стимулират и укрепват функцията на бъбреците, и предоставят отлично диуретично действие. Също ревитализира функцията на пикочния мехур, помага при случаи на оток и подуване на ставите и предпазва малките кръвоносни съдове от разкъсване.



Стъблата на аспержите са с високо съдържание на антиоксиданти. Различни изследвания също показват, че аспержите може да се използват при лечение и профилактика на различни видове тумори. Те също могат да балансират женските хормонални нива, насърчават плодородието и помагат на бременните жени срещу дефекти на невралната тръба при бебета. Съдържанието на фибри в аспержите ги прави добро слабително средство. Аспержите могат да бъдат използвани като афродизиак.

Аспержите имат ниско съдържание на сол и са ниско калорични. Чудесен източник на витамин B6, калций, магнезий и цинк. Имат високо съдържание на фибри, протеини, витамин А, витамин B, витамин C, витамин E и K, фолиева киселина, желязо, калий, фосфор, мед и други. Амино киселината аспарагин носи името на аспержите, заради високото й съдържание в зеленчука.