Една добре балансирана, здравословна диета винаги трябва да включва източници на протеини и здравословни въглехидрати.

Салатата със пресни зелени зеленчуци е най-добрият източник на въглехидрати, а протеините създават добре балансирано меню, част от балансираната диета.

Не се подлагайте на екстремни диети. Така само ще навредите на тялото си, вместо да му помогнете. Винаги следете как се чувствате, как храната влияе на организма ви. Вслушвайте се в собствения си ритъм и ще разберете много бързо кое е полезно и кое вредно за вас самите.

Първата крачка за създаването на хранителния план, който включва протеин е салатата. Също така можете да се насочите към пилето без кожа и рибата.

Червеното месо също е подходящ източник на веществото, но се уверете, че ограничавате приема му до един или два пъти седмично. В червеното месо обаче има вредни мазнини, които определено не трябва да бъдат включени във вашата диета.

Соята от своя страна пък е друг заместител. Може да бъде добавена в салатата като тофу, например. Проверете какво се продава в близкия магазин и добавете в салатата всички онези продукти, които биха ви доставили протеини. Използвайте също така соево сирене като почивка след животинските протеини.

В много диетични програми на въглехидратите е „лепнато” лошо име, носят се с лоша репутация. Зелените салати, зеленчуците са въглехидрати, които са изключително полезни, особено за организъм, подложен на лишения.



Няма значение дали се опитвате да отслабнете или просто да водите здравословен начин на живот. Четиридесет процента от калориите, които поемаме би трябвало да идват именно от въглехидратите – това включва и зеленчуци, и плодове.

С правилните съставки в салатите, които си приготвяме ще имаме едно добре регулирано меню, а също и здравословен начин да орежем излишните калории, ще изгубим тегло.

Трябва обаче да избягвате въглехидратите в хляба и всякакви тестени продукти. Те не спомагат с нищо за вашето високо енергийно, балансирано хранене, а само затормозяват организма.

Пазете олиото далеч от салатата си! Здравословните мазнини вършат чудесна работа за изгубването на тегло и за добро състояние на сърцето.



Омега 3 мастни киселини, които се съдържат в рибата – риба тон, скумрия, са полезни. Използвайте зехтин за салатата вместо растителното олио. Можете да добавите също така ядки.

Уверете се, че тридесет процента от калориите, които си набавяте идват от приема на здравословните мазнини, съветват felisima.com.