ACT Фестивал за свободен театър:2 вече е в разгара си. Представяме ви четири от представленията, които може да гледате днес, 16 ноември.

Различен вид предизвикателство е пространството, в което се играе „Отровата на театъра” на Марий Росен и Българско музикално сдружение. Драмата от Рудолф Сирера е изцяло независим проект, осъществен в едно нестандартно пространство в сърцето на най-голямата държавна сценична институция - Зала Север на Народен театър „Иван Вазов”. Сюжетът му чертае изтънчен капан, създаден от перверзния ум на Маркиз Дьо… (аристократ), за да проследи възможните предели на човешкото през образа на младия комедиант Габриел Дьо Бомон. Играта между тях преминава през различни етапи, поставящи под въпрос същността на истината, степента на условност на театъра и ценността на истинското театрално преживяване. Постепенно сигурността и удобството на публиката са отнети от усещането за съучастничество в една реална екзекуция, в която театърът е едновременно смърт и живот – толкова тотален, че претендира, че не е театър. (16 ноември, Народен Театър „Иван Вазов”, зала Север, IV етаж ,17.00 ч.)

По време на спектакъла „Невидими 1” актьорите слушат документални записи, които пресъздават в реално време. Това им дава възможност за максимално достоверно пресъздаване на разказите, както и по-лесно емпатично предаване на енергията на реалните хора и техните преживявания към публиката, която е ангажирана дълбоко и емоционално. Представлението е първа част от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. „Невидими 1” се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. (16 ноември, Червената къща,19.00 ч.)

"Cadaver" на Мартин Пенев и Станислав Генадиев е един от трите интердисциплинарни проекта в тазгодишното издание на фестивала, които обогатяват българската свободна сцена с иновативни идеи и концепция, форми и жанрове. Пърформансът-импровизация е изграден върху биологично тяло и софтуер. (16 ноември, Червената къща, 20.20 ч.)

„На ръба” е изцяло свободен авторски спектакъл на трима току-що завършили студенти - Стефания Георгиева, Христо Таков и Камен Марин, или Театър АТОМ – проект, избрал пътя на независимостта от самото начало и фокусиран върху изследването на всякакви техники, жанрове и стилове. Спектакълът е деликатна клоунада, вгледана в пътя, но и театрално изявление срещу реалността, което преоткрива и разширява границите на общуването на сцена. Той е създаден като комбинация с елементи от танца, пластиката, кукления театър и пантомимата. Чрез всички тях пред публиката се разкриват многото лица на човешката душа – откровено, искрено и оригинално. (16 ноември, Сфумато, 21.30 ч.)