Има една страна на света, в която хората живеят по-дълго и в която процентът от страдащи от затлъстяване е по-нисък, отколкото другаде по света. В тази страна хората много обичат да си похапват и умеят да се наслаждават на яденето, но при това не се и замислят за наднормено тегло.

Досетихте ли се вече къде жените имат най-тънка талия?

Разбира се в Япония. В тази страна показателят за затлъстяване на населението е най-нисък, освен това японците живеят дълго и боледуват по-малко от всички народи по света. Каква е тайната на японската кухня? И какви полезни навици можете да си създадете въз основа на опита на японците?

Ако искаме да бъдем кратки, тайните са няколко:

* да не сервирате храната на големи порции;
* да не пълните чиниите до ръба;
* да сервирате всеки продукт в отделен съд;
* да ползвате възможно най-малки съдинки;
* да подчертаете естествената красота на продукта;
* да украсявате винаги ястията;
* да консумирате само пресни продукти;
* да ползвате минимални количества сол.

А сега малко по-подробно за заинтересованите. В основата на японската кухня стоят оризът, рибата, соята, зеленчуците и плодовете. Японците имат огромно количество рецепти, затова тези съставки никога не им омръзват. Жителите на Страната на изгряващото слънце изяждат цели планини ориз, риба и соя – сигурно в никоя друга страна тези продукти не са толкова популярни.

Освен това японците са буквално луди по зеленчуците. Те обичат пресни листни зеленчуци, патладжани и дайкон (продълговата ряпа). Особено място в йерархията е отделено на кръстоцветните зеленчуци, които се ползват за приготвянето на най-различни ястия.

Такива зеленчуци са зелето (включително и брюкселско), карфиолът, броколито и крес-салатата. Освен това японците обичат и водорасли – конбу, нори и уакаме.

В Япония на почит са и макароните, но не по познатия ни европейски начин. Японците ядат юфка „удон“ или макарони „соба“, направени от елда (гречка), но само на малки порции. В сравнение с други страни в Япония се консумира много малко месо, при това сервирано на малки порции и нарязано на тънки резени.

Прието е не само порциите да са малки, но и да са поставени в красиви съдове. Храната се предъвква бавно, за да се получи пълната наслада от всяка хапка. Този навик децата придобиват още от малки, на това ги учат както вкъщи, така и в училище.

Японските ястия са изключително леки. Вместо с пържене и печене продуктите се обработват със задушаване на пара, варене, печене на скара или бързо запържване на среден огън. При това вместо краве масло, животински мазнини или висококалорични растителни масла японците ползват малки количества масло от репица или „даши“ - бульон от риба и водорасли.

Според японците е важно да се подчертае естествената красота на продукта – вкуса и цвета му. Затова те ползват много внимателно подправките и не прекаляват с мазните и сладки сосове.

Ето и една от основните тайни на японската кухня – японците ядат ориз вместо хляб. Консумират хляб и хлебни изделия, но в много малки количества. Всяко едно хранене включва и купичка ориз – самата дума „ядене“, която японците ползват както за закуска, така и за обяд и вечеря, е „гохан“ и означава сварен на пара ориз.

Ако питате жител на Япония кое е най-важното хранене за деня, той веднага ще ви отговори „закуската“.

В Япония най-обилното ядене става сутрин
. Обикновено закуската включва зелен чай, купичка варен ориз, супа „мисо“ с тофу и лук, няколко листа водорасли нори, омлет и пушена сьомга. Добрата закуска ще ви зареди с енергия за целия ден!

Японците много обичат сладкиши – шоколад, сладолед, печива и пасти. При това обаче за разлика от жителите на западните страни ядат десерти много по-рядко и в малки количества. Японската пастичка е три пъти по-малка от тези, които сме свикнали да виждаме у нас. При това сладкишите в Страната на изгряващото слънце могат да бъдат приготвени от нестандартни продукти – особено популярни са оризовите крекери и пастите от фасул.

Разбира се не бива да забравяме и това, че японците се движат активно през целия ден. Те ходят много пеша, придвижват се с колело, а и при най-обикновено отиване до магазина често се сблъскват с различни препятствия като стълби и стръмнини. Затова имайте предвид, че е важно не само храненето, но и активният начин на живот!