Levis ще стартира нова колекция дрехи от деним, включваща 3,5 милиона рециклирани пластмасови бутилки.

Целта на бранда е да намали въздействието върху околната среда на своите продукти и да популяризира рециклирането сред потребителите.

Година след старта на „безводната" си колекция, която намалява количеството вода, използвана за производството на дънките и якетата средно с 20%, фирмата потвърди, че следващата пролетна колекция ще включва нова „безотпадъчна" гама.



„Безотпадъчните" дънкови панталони ще включват най-малко 20% материали, добити от отпадъци. Това значи осем пластмасови бутилки от 300ml или 500ml, които ще бъдат „вградени" във всеки чифт.



Денимът ще включва PET пластмаса и други полиетиленови материали, като бирени бутилки кафяви и тарелки от храни, събрани от местни програми за рециклиране в САЩ.

Бутилки и тарелки от хранителни продукти ще бъдат сортирани по цвят, стрити на люспи и „изтъкани" на полиестерни влакна, които след това ще се смесват с влакната памук, за да се създаде „прежда", от която се правят тъканите.



Фирмата производител казва, че в резултат на примеса платовете ще имат оттенък на цвета на използваните бутилки.

„С добавянето на стойност чрез отпадъците ние се надяваме да променим начина, по който хората мислят за рециклирането, и в крайна сметка ги стимулираме да го прилагат повече", заяви Джеймс Кърлей, световен президент на марката.

„Тази колекция доказва, че не се налага да жертвате качество, комфорт и стил, за да дадете ново начало на един край".