Автор
Woman.bg

Сиренето вреди на плодовитостта на мъжете

Младите мъже, които ядат повече от три парчета сирене на ден, може да намалят шансовете си да станат бащи, показва ново изследване, предаде БГНЕС.

Дори малки количества от богатия на мазнини млечен продукт вредят драматично на плодовитостта на представителите на силния пол. Учени от Харвард установили, че мъжете, които ядат само три парчета сирене на ден, имат по-лошо качество на спермата спрямо останалите.

Една порция включва 28 грама сирене, чаена лъжица сметана, един сладолед или чаша пълномаслено мляко. Учените смятат, че женските хормони, които се срещат естествено в млякото, може да вредят на способността на мъжете да се възпроизвеждат.



Изследователите от Харвардското училище по обществено здраве в Бостън, САЩ, сравнили диетите на 189 мъже на възраст между 19 и 25 години. Нито един от тях не страдал от свръхтегло, всички били стройни и правели упражнения поне час и половина на седмица. Всички те трябвало да отговарят колко често ядат млечни продукти, плодове, месо и други видове храна по време на обичайната си седмица.

Учените изследвали и спермата им и установили, че спермата на мъжете, които ядели повече от три порции пълномаслена млечна храна на ден, е с 25% по-лошо качество от тази на представителите на силния пол, които не наблягали толкова много на тези храни.