Ароматно ястие от сьомга с резени сладко, изпечено във фолио цвекло.
Сервира се със дзадзики от кисело мляко, резене, лимонена кора и чесън. Време за приготвяне – не повече от час.
Продукти (за 4 порции):
4 парчета прясна норвежка сьомга, 1 чаена лъжица резене, 1 чаена лъжица пресен розмарин, 150 мл. натурално кисело мляко, 2 лимона, 1 скилидка чесън, 16 глави цвекло, 2 стръка прясна мащерка, 2 супени лъжици оцет Балсамико, 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица зехтин, сол и пипер.
Приготвяне:
Направете от алуминиево фолио формички, поставете вътре глави цвекло и стръкчета мащерка и посолете. Запечатайте плътно фолиото и ги печете на скара около един час. След като цвеклото омекне, изкарайте го от фолиото и го подправете с оцет Балсамико, мед и зехтин. Обелете резенето и го поставете в отделен съд. Посолете го и го оставете така за 15 минути. После отцедете образувалата се течност, добавете киселото мляко, настърганата кора от лимон и накълцания на ситно чесън. Подправете със сол и пипер. Натъркайте парчетата сьомга с резене, сол, черен пипер и розмарин. Рибата се пече на скарата от едната страна, до почти пълна готовност на месото. После се обръща на другата си страна и се оставя далеч от огъня. Готовата сьомга се сервира със студен сос дзадзики и цвекло за гарнитура.