Автор
Woman.bg

Есенни, тиквени, вкусни, просто неустоими мъфини

Макар навън да не се вихри типичният дъждовен и хладен октомври, есента тук! Мирише на нея, чувства се тихата й умора, а сутрин понякога вдишваме лек зимен полъх.

Вероятно и вие свързвате есента с печена и подсладена тиква. За тиквеник все още не мислим, някак си го представяме в малка чинийка в скута ни, докато от керамична чаша с чай се надига нежна пара, а навън снегът глухо затрупва улиците.


Нека ви представим рецепта с тиква, от която ще останат очаровани дори хората, които никога не посягат към оранжевия зеленчук.



Причината е, че в тези тиквени мъфини присъства доволно количество подправки и стафиди, които притъпяват до известна степен характерния тиквен привкус.

Необходими продукти за 12 мъфина:

1/3 ч.ч. стафиди
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода
1 ч.л. канела
¾ ч.л. джинджифил
1/8 ч.л. бахар на прах
1/8 ч.л. стрит карамфил
½ ч.л. сол
125 гр. масло (разтопено и охладено)
¾ ч.ч. кафява захар
¾ ч.ч. тиквено пюре (изпечете известно количество тиква и я пасирайте)
¼ ч.ч. кондензирано мляко
2 големи яйца
1 ванилова есенция
3 с.л. белени тиквени семки

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 200С. Намазнете 12 формички за мъфини, освен ако не са с незалепващо покритие или силиконови.

Накиснете стафидите в топла вода за 5 минути, след което ги оставете да изсъхнат.

Междувременно, смесете брашното, бакпурвера, содата, подправките и солта в голяма купа

В отделна купа смесете маслото, захарта, тиквата, кондензираното мляко, яйцата и ванилията.

Добавете „мокрите” съставки към „сухите” и разбъркайте добре. Добавете накрая 2 с.л. тиквени семки.

Разпределете сместа във формичките за мъфини и поръсете с мъничко тиквени семки. Печете докато бодната в мъфинчетата клечка за зъби не излезе чиста. Обикновено това отнема между 20-30 минути. Извадете мъфините върху решетка и ги оставете да изстинат.