Германски учени откриха връзка между ниските нива на витамин С, нивата на бета-каротин и деменцията. Това означава, че богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, като спанака, морковите и кайсиите, могат да помогнат в борбата с болестта.

Учените търсели различия у 74 души, засегнати от болестта на Алцхаймер, и 158 здрави доброволци. Участниците на възраст между 65 и 90 години отговорили на въпроси, свързани с начина им на живот, резултати от кръвни изследвания и освен това бил взет предвид индексът им на телесна маса.

Екипът под ръководството на проф. Габриеле Нагел и проф. Кристине фон Арним установил, че серумната концетрация на антиоксидантите витамин С и бета-каротин е значително по-малка у пациенти с лека форма на деменция, отколкото в контролната група.

Що се отнася обаче до други антиоксиданти, като витамин Е, ликопен и коензим Q10, не били открити подобни различия, съобщи bTV.

Нужни са изследвания с повече участници, за да се потвърди, че витамин С и бета-каротин могат да се ползват като превенция срещу болестта на Алцхаймер, заяви д-р Нагел от университета в Улм.