Бутчарт Гардънс е група от цветни градини в Брентууд Беу, Британска Колумбия, Канада, разположени на 21 км от Виктория на остров Ванкувър. Ежегодно те се посещават от над един милион посетители от цял свят и през 2004 година са обявени за канадски национален исторически обект, поради тяхната международна известност, научаваме от Hobyto.com.

Градините са частна собственост и се намират в семейното имение на семейство Бутчарт. Тяхната история не е дълга, но пък е невероятна. Робърт Пим Бутчарт е предприемач, които през 1888 г. започва производството на цимент близо до родното си място Owen Sound, Онтарио, Канада.

През 1904 г. той бива привлечен от богатите варовикови залежи по западния бряг на страната и се установява със семейството си в Тод Инлет на остров Ванкувър. Тук построява фабрика за цимент, но не след дълго близките до имението варовикови находища били изчерпани и Бутчарт я изоставя. Тогава се намесила неговата съпруга Джени Бутчарт, която решава да създаде нещо красиво от опустялата яма. Тя поръчала на близките ферми да и доставят тонове почва, с която запълнила дупката и малко по малко преобразила каменоломната в грандиозната Sunken градина, оставаща и до ден днешен най-голямата цветна атракция, впечатляваща със своя артистичен дизайн.

Изградена в дъното на ямата и заобиколена от множество тераси, нейните цветни лехи са организирани в неправилна форма и сами по себе си представляват пъстра палитра от различни растения и цветове. Съчетанията са удивителни, основаващи се на контраста с цел постигане на максимален пъстър ефект. Основната алея живописно криволичи сред лехите, за да даде възможност на посетителят максимално да се наслади на откриващите се невероятни пейзажни гледки.



С течение на времето творението на госпожа Бутчарт се доразвива. Семейството използва всяка една възможност за разнообразяване на атракциите в парка. Като запален любител на редки птици, господин Бутчарт също допринася за процъфтяването му като започнал за колекционира декоративни пернати от цял свят. Така в Звездното езеро се заселват патици, а ливадата пред къщата се изпълва с шумни пауни. Говорещи папагали и различни екзотични птици са настанени в къщата. Цялата градина се окичва с множество къщички за птици, за да се внуши на посетителя онази спокойна атмосфера, която може да се почувства само в неподправената природна среда.

През 1908 г. вследствие от пътуванията на семейство Бутчарт е създадена Японската градина, а по-късно, през 1929 година, се появяват Италианската градина и изящната Розова градина.



Италианската градина се намира непосредствено пред имението, като акцентът в нея пада върху грациозния фонтан в бароков стил.

За изграждането на Японската градина е използвана помощта на японски дизайнер и затова тя се отличава с многото оригинални растения. Тук посетителите могат да открият екзотичните за Канада видове като японския явор, пъстрия кучешки дрян или тибетския мак.

Розовата градина пък представлява голяма плантация, в която се отглеждат 117 вида чаени рози като всеки вид е представен от 10 растения.

Славата на градинските достижения на госпожа Бутчарт бързо се разпространява. До 1920 година повече от 50 000 души посещават имението всяка година. Това подтикнало гостоприемното семейство да го кръсти „Бонвенито", което на италиански означава "добре дошли". За да очароват гостите си те купуват от разсадниците в Йокохама японски вишни, с които украсяват западния вход на потъналото в цветове имение.

Градините Бутчарт са отворени целогодишно. За допълнителен колорит са монтирани осветителни тела, които акцентират върху по-забележителните растителни обекти, превръщайки парка в подходящо място и за вечерни разходки. През лятото всяка събота се организират концерти на открито.

За Коледа и за национални празници тук се организират допълнителни илюминации и фойерверки, които подсилват празничното настроение. Къщата на семейство Бутчарт е превърната в комфортно, луксозно изложбено пространство, ресторант, боулинг игрище, закрит солен басейн, билярдна зала, и спални помещения за отбрани гости.



И до ден днешен семейство Бутчарт е съхранило традицията да се носят предмети от пътуванията им в чужбина. Внуците на създателите на градините - Ян и Ан-Лии Рос, които със същия ентусиазъм продължават делото на своите прародители, донасят през 1973 г. от Флоренция Фонтанът на трите есетри и бронзовата фигура на глигана.



За да се осигури непрекъснат цъфтеж от март до октомври всяка година в имението се засаждат повече от 1,000,000 цветя от 700 вида. 50 градинари са грижат за красотата на градините, простиращи се на площ от 55 акра (222 557,3 кв. метра). За разлика от градините Кьокенхоф в Холандия, които са достъпни за посетители само през пролетта, тук гостите могат да проследят промяната в цветовете през всеки сезон. В зависимост от годишното време различните градини изглеждат различно, което ги превръща в едно от най-красивите кътчета на земята.