Отслабването винаги е стрес за организма. Вместо топли банички ядем безвкусни сухари, вместо торти – някакво кисело желе (от самата дума ни втриса).

Пържените картофки заместваме със стръкове и листа, а от киселото мляко премахваме повечето мазнини и всички сладки добавки. И няма с какво да се отърсим от този стрес – нали алкохолът е забранен за дамите на диета?

Ние обаче смятаме (и то разумно), че може да се употребява малко алкохол. Но да се употребява умерено, а не да се злоупотребява. Затова днес ще развенчаем и някои митове по този въпрос.

Алкохолът не е чиста отрова

Не всички диетолози забраняват изцяло алкохола. Например американските специалисти смятат, че е по-добре да изпиете един малък коняк, вместо да елиминирате стреса с неконтролируемо преяждане. От друга страна е всеизвестно, че заглушавайки стреса, алкохолът стимулира и апетита. Особено бирата – още след първата глътка на човек му се иска да хапне поне някакви ядки... С други думи, рискувате да погълнете вторично дневната си норма храна с всичките й излишни калории. Затова бъдете бдителни и внимателни.

In vino veritas?

Поразително, но факт – в много „женски“ сайтове се описва т. нар. „винена диета“. За нея се иска да вземете бутилка качествено сухо червено вино и да я изпиете за един ден, по 50 мл. около 15 пъти. И при това да замезвате с ябълки, домати, извара и краставици по определена схема и в определени часове. Привържениците на тази диета смятат, че пиейки вино в „хомеопатични“ дози, вие само прочиствате организма си от шлака и токсини и нормализирате метаболизма си. А някои зли езици намекват, че така могат да се свалят до 5 кг. на ден. Вярно ли е това?

Експертно мнение:

Една бутилка вино на ден за човек на диета е много. Особено за жена. Ако пиете по 50 мл., можете да се напиете още на петата чаша. Нека пресметнем всичко – очаква се да пием алкохол по 15 пъти на ден. Ако започнем този „здравословен режим“ в 10 сутринта, то последната чаша вино се пада някъде в един часа през нощта. В крайна сметка ще трябва да прекарате целия ден пияни, а това е стрес за организма (особено по време на диета).

Пиейки вино по 50 мл. на всеки час, ще държите стомаха си под напрежение – той постоянно ще отделя стомашен сок. Освен това мозъкът ви ще е в леко отслабено състояние, така че тази диета едва ли ще ви бъде от полза. Нито ще можете да работите нормално, нито да се радвате на живота. Ако пък замезвате с виното на кръгъл час, по-вероятно е да натрупате, а не да свалите килограми. Никой лекар не би препоръчал тази диета.

Ползи на градус

Сухо червено вино

Калории на порция: 64-80 ккал

Сухо бяло вино

Калории на порция: 83 ккал



Несъмнено е много по-полезно да пиете вино по време на хранене, отколкото кока-кола или дори сок. Виното е натурален продукт и не съдържа нито вода, нито захар, нито изкуствени добавки. Влияе благотворно на организма, укрепва кръвоносните съдове и сърцето, има антиоксидантно действие, прочиства кръвта, укрепва нервите, успокоява и тонизира. При това стимулира и разграждането на мазнините. Затова консумацията на вино по време на ядене е полезна. Но е важно, че виното е добавка към храната, а не храната добавка към виното. Напитката помага на храната да се усвои добре от организма, без да се натрупва под вид на тлъстини. Затова една чаша на обяд и една чаша на вечеря са напълно достатъчни и дори ползотворни.

Шампанско

Калории на порция: 130 ккал

Шампанското почти няма полезни свойства. За сметка на това предизвиква чудно главоболие, ако прекалите с него. В любовните романи често се описват вани с шампанско, а в лъскавите списания се споменава колко е полезна напитката за кожата.

Експертно мнение:

Ваната с шампанско със сигурност е безумна идея. Първо – за напълването на вана се искат поне 130 бутилки. Второ – в подобна вана човек доста бързо ще се напие, а най-вероятно дори ще се почувства зле. Алкохолът ще прониква през кожата и през дихателните пътища под вид на алкохолни пари. А и шампанското обикновено се пие охладено до 6-8 градуса – ако си напълните вана с толкова студена течност, едва ли ще ви е приятно да седите в нея. Пък ако нагреете пенливото вино до 30 градуса, ще се напиете твърде бързо.

Но главоболие се постига при всякаква злоупотреба с алкохол. И шампанското има своите плюсове. Съдържащия т се в него въглероден диоксид позволява по-бързо проникване на алкохола в организма – още от устата. По този начин спиртът прониква директно в мозъка, без да минава през черния дроб. Опиянението идва бързо, но е краткотрайно. Трябва обаче да внимавате с концентрацията на захар – захарта ускорява усвояването на алкохола. По-добре пийте сухо шампанско.


Светла бира

Калории на порция: 140 ккал

Полезни свойства: хмелът съдържа много антиоксиданти, които предпазват организма от остаряване. Бирата е богата и на витамини В1, В2 и РР.

Тъмна бира

Калории на порция: 160-170 ккал

Полезни свойства: тъмните видове бира са по-полезни от светлия лагер. Съдържат същите антиоксиданти (добро профилактично средство срещу онкологични заболявания и натрупване на холестерин), но в двойни количества. Ако обаче искате да отслабнете, не бива да прекалявате с бирата.



Коняк

Калории на порция: 175 ккал

Полезни свойства: конякът разширява кръвоносните съдове, затова можете да го пиете преди лягане за нормализиране на кръвното налягане. Дъбилните вещества в него (само в разумни количества!) усилват действието на витамин С. Но не си мислете, че конякът непременно трябва да се пие с лимон. Ако конякът е истински и качествен, лимонът просто ще убие благородния му вкус.

Експертно мнение:

Внимавайте с коняка, защото същите тези дъбилни вещества забавят усвояването на алкохола – просто под тяхното въздействие стените на червата намаляват пропускливостта си. Затова в един момент можете да се напиете „от раз“. Това ще се случи тогава, когато без да се усетите превишите личната си доза за добро самочувствие. Ако пък говорим за кръвното налягане – отново е важно да се имат предвид изпитите количества. Първите дози наистина разширяват кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане, но ако пийнете малко повече, те отново ще се свият. Това може да доведе до неочаквани и резки скокове на кръвното налягане.