Възможно е да имате свой изпитан метод, който да работи. Но ако все още не сте намерили такъв, можете да си изберете един от предложените по-долу.

Представяме ви седем прости начина да почистите четките си за грим!

1. Детски сапун

Детският сапун (течен или твърд) е най-често използваното средство за почистване на четки за грим. Същото може да се каже и за детския шампоан. Намокрете четката, насапунисайте я деликатно по цялата дължина на косъма и измийте под течаща вода. Повтаряйте, докато от четката не започне да излиза чиста вода. Детските хигиенни средства никога няма да станат причина за алергия, дори ако не успеете да изплакнете добре четката.

2. Пяна за лице

Пяната за лице се справя добре с почистването на грим и кожна мазнина. А точно такива почистващи свойства се искат за качествено измиване на четките за грим. На практика можете да ползвате и всяко едно средство за почистване на грим от кожата – гел за лице, течен сапун или почистващ лосион.

3. Препарат за миене на четки

Не всички козметични марки произвеждат подобни специални препарати. Но ако живеете в град, където има големи търговски мрежи, най-вероятно ще успеете да намерите такова средство. То обаче ще ви излезе по-скъпо от детския сапун и другите алтернативни продукти.

4. Спирт

Някои гримьори смятат, че всяко почистване на четките трябва да започне с антибактериална обработка. За целта напълнете малка чаша със спирт (може и разреден спирт или спиртен лосион), потопете вътре четките, а после ги изсушете. Има обаче много деликатни четки с деликатен мек косъм, които могат да се повредят от спирта. За сметка на това той може да се използва спокойно върху синтетични четки и такива с твърд естествен косъм.

5. Детски мокри кърпички

Тези кърпички са предвидени за нежната бебешка кожа. Не предизвикват алергии и не съдържат излишни ароматизатори и изкуствени препарати. Казано с две думи – качествен и достъпен продукт! Детските мокри кърпички струват почти 1.5 пъти по-малко от кърпичките, предвидени за възрастни. Почистването става по следния начин – вземете четката и „нарисувайте“ с нея няколко кръга на кърпичката. За плоски четки е по-добре да рисувате линии напред и назад. Процедурата продължава, докато четката не започне да оставя чиста следа.


6. Оцет и вода

Оцетът е натурален дезинфектант. Смесете вода и оцет в пропорции две към едно в купа. Изплакнете четките в този разтвор, а после ги измийте на течаща вода.


7. Масло от чаено дърво

Ползва се като деликатно антибактериално средство. Прилага се по същия начин като оцета. Смесете две части вода с една част масло от чаено дърво и изплакнете четките си в този разтвор.