Автор
Woman.bg

Полезни съвети: Дълъг живот за козметичните ви продукти

Съвсем нормално е да искате козметичните продукти, които сте купили, да траят по-дълго. Все пак ако пресметнете колко пари сте хвърлили за всичките тези шишенца, кутийки и четчици, инвестицията изобщо не е малка.

Разбира се, няма да ви съветваме да продължите да ползвате нещо с изтекъл срок на годност. Но ако крайната дата все още не е наближила, пак можете да запазите разкрасяващите си препарати за по-дълго... С помощта на няколко малки хитрости.

1. Съхранявайте кремовете против слънце в хладилника. Постарайте се да не оставяте задълго кремовете си с SPF под влиянието на слънчевите лъчи. Най-добре е да ги държите на студено. Всеки знае, че намазването със слънцезащитен крем трябва да се повтаря веднъж на всеки два-три часа. Това правило е обусловено от факта, че филтрите SPF се разрушават напълно за това време и престават да действат. По същия начин губят активността си и вътре в опаковката, намирайки се на слънце. Така че пазете кремовете си срещу слънце от слънцето! В хладилника ще се чувстват добре, само не ги замразявайте.

2. До последната капка. Можете да изцедите тубичката напълно, без да прахосвате пари на вятъра. Това ще ви бъде особено полезно по време на почивка, когато заради необходимите една-две дози продукт ще ви се наложи да си купите цяла нова опаковка. Със сигурност знаете куп начини да изстискате и последната капка от тубичка паста за зъби – със или без помощни средства. Ползвайте същите методи за крема си за ръце или фон-дьо-тена си!

3. Червилото – само с четка. Това е най-икономичният метод за нанасяне на червило. Гримьорите твърдят, че жените по правило изяждат половината си червило. Затова препоръчват под червилото да се нанесе основа или фон-дьо-тен – така гримът ще е по-траен, а на вас няма да ви се налага да си поправяте червилото постоянно. Не ползвайте четчици „гъба“ за червило – те не осигуряват пестеливо и равномерно нанасяне, а и задържат куп микроорганизми. Само чисти четчици с косъм!

4. Нови опаковки. В стъклени съдове шампоаните и балсамите запазват свойствата си по-дълго. Така че с чиста съвест можете да прелеете средствата си за коса в стъклени бутилки. Различните масла също изсъхват и се сгъстяват по-бързо в пластмасови съдове. Съхранявайте ги в хладилник или ги прелейте в стъклени шишенца. Може да са от ликьори-мостри – само гледайте някой да не изпие съдържанието!

5. Долу ръцете! Човешките ръце са перфектната хранителна среда за бактериите. Ако не докоснете козметичния продукт с мръсна четка, устни или пръсти, той ще остане чист от бактерии до изтичането на срока си на годност. Разбира се това правило не е лесно за спазване, но поне можете да се постараете да пипате козметиката си само с измити ръце и измита четка. Ако ползвате органични продукти, трябва да сте още по-внимателни. Те не съдържат консерванти и затова са много по-податливи на бактериално замърсяване.

6. Малък обем за икономия. Ако прахът за пране ви излиза най-изгоден в големи опаковки, за козметиката важи обратното правило. Голямата опаковка ще „живее“ много по-дълго от срока на годност на съдържанието й. По този начин просто купувате излишни количества, които ще изхвърлите накрая. По правило необходимите ви количества се събират в малки опаковки. Съставки като алфахидрокиселините пък засилват въздействието си с времето и могат да доведат до тежки алергии, ако продължите да ползвате съдържащия ги крем.

7. Ползвайте продуктите максимално ефективно. Например овлажняващите кремове е най-добре да се нанасят след душ или измиване. Така ще ползвате по-малко продукт с повече полезен ефект – кожата вече се е наситила с известно количество влага. Препоръчва се изобщо да не си подсушавате лицето, а просто да нанесете крема на влажна кожа. Така ще се плъзга по-лесно, няма да разтягате кожата си при нанасянето му, а водата ще проникне в кожата заедно с крема. Същото може да се каже и за шампоаните и балсамите. Прилагайте ги на мокра коса, а не на влажна.

8. Спасете засъхналия лак. Не бързайте да изхвърляте леко сгъстилия се лак за нокти. Капнете му малко ацетон или лакочистител и разклатете добре – лакът отново ще е готов за употреба.

9. Съхранявайте продуктите на студено. Всички течни козметични препарати трябва да се държат в хладилника – там ще запазят по-дълго полезните си свойства. Забравете шкафчето в банята! Влагата и постоянните промени на температурата и влажността могат да съсипят козметичните препарати, които са доста капризни и променят свойствата си в зависимост от околната среда.

10. Не „помпайте“ флакона на спиралата с четката. По добре навийте внимателно четчицата вътре. Вкарвайки излишен въздух във флакона, спомагате за проникване на бактерии в съдържанието и по-бързо изсъхване на субстанцията. И още един съвет – забърсвайте четката със салфетка след употреба, преди да я приберете обратно във флакона. Така рискът да вкарате бактерии вътре ще е още по-малък.