Автор
Woman.bg

Минаваме на вегетарианска диета заради сушата

Силното засушаване ще принуди нарастващото население на Земята да замени сочните пържоли със салата.

През 2050 г. се очаква човечеството да наброява 9 млрд. души, а изхранването им става все по-трудно заради недостига на вода, съобщава в. "Гардиън", цитиран от novinar.bg

Изданието се позовава на доклад на учени от Международния институт за водата в Стокхолм, а данните бяха публикувани във връзка с годишната конференция за водата в шведската столица. Там ще се съберат 2500 политици, представители на агенции на ООН, на неправителствени групи, учени от 120 страни, които ще обсъждат проблемите със живителната течност.



Проблемът със сушата, особено в някои райони на Земята, става все по-сериозен и това няма как да не се отрази на хранителните ни навици, алармират учените. Сега хората получават 20 процента от нужните им протеини от месни продукти, но до 2050 г. този дял може да спадне до 5 процента заради липсата на вода, необходима за производство на месо.

Шведските специалисти посочват, че преминаването на вегетарианска диета ще доведе до спестяване на вода, защото вегетарианското меню изисква използването на пет до десет пъти по-малко вода от производството на богатата на протеини храна от животински произход. Те обръщат внимание и на още един факт: докато в различни точки на света над 2 млрд. души системно страдат от недохранване, в развитите страни системно се разхищава храна, по-голяма част от която се изхвърля на боклука.

Учените очертават и парадоксалното нарастване на три тенденции с днешна дата: недохранването, изхвърлянето на храна и преяждането.