Стотици вещи, принадлежали на Грета Гарбо, включително дизайнерски дрехи, ще бъдат продадени на търг през декември, съобщи аукционна къща Джулиънс Оукшън.

"Личната колекция на легендарната актриса никога досега не е била предлагана на търг и рядко е била виждана от други хора", съобщи в комюнике аукционната къща, базирана в Бевърли Хилс.


Търгът, планиран за 14 и 15 декември, ще включва дрехи и аксесоари от звездни дизайнери като Емилио Пучи, Луи Вюитон, Живанши и Салваторе Фергамо.

Мебели, картини и обзавеждане от апартамента на Гарбо в Ню Йорк и от имението й в Швеция също ще бъдат предложени на търга, съобщи аукционната къща и допълни, че актрисата е била известна като стилна и силно имитирана жена, задаваща тенденциите.

Избрани снимки на Гарбо, направени в холивудски студия, също ще бъдат включени в търга, както и документи с нейния подпис.

Някои от предметите от аукциона първо ще бъдат изложени в музея Силвъруеър Мюзиъм ъв Стайл Айкънс в Нюбридж, Ирландия, от септември до ноември, както и на борда на презокеанския лайнер "Куин Мери 2" в края на ноември.

От БГНЕС припомнят, че Гарбо е родена в Швеция през 1905 г. и умира в Ню Йорк през 1990 г.